Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanićgradska

Otvorenje izložbe Tene Letice "Cut out" i radionica "Rezalište"

Tena
arhiva
20.02.2012.
u 16:22

Radionice "Rezalište" namijenjene su studentima dizajna Akademije likovnih umjetnosti, ali i znatiželjnicima koji žele upoznati ovu iznimnu tehniku

Otvorenje izložbe Tene Letice "Cut out" otvara se u petak, 24. veljače, od 19 sati u Kulturnome centru Peščenica, Ivanićgradska. Tijekom izložbe autorica će održati dvije besplatne radionice "Rezalište" namijenjene studentima dizajna Akademije likovnih umjetnosti, ali i znatiželjnicima koji žele upoznati ovu iznimnu tehniku. Radionice će se održati 7. i 14. ožujka od 18 sati. Radionica "Rezalište" uvodi polaznike u osnove "papercuttinga" – tradicionalne tehnike rezanja papira koja se iz daleke Kine, tijekom povijesti, proširila na sve dijelove svijeta. Polaznici radionice će "putovati" svijetom preko tipičnih formi "papercuta" koje će izrađivati u njihovu pojednostavljenom obliku. Forme "papercuta" koje će se izrađivati na radionici: 

Kina: izrada dekorativnih slika za ukrašavanje prozora – "Window Flowers",

Poljska: izrada simetričnih slika rezanih iz papira – "Wycinanki",

Njemačka/Francuska: izrada obrisa slika – "Silhouette",

Meksiko: izrada dekorativnog natpisa za ceremonije i blagdane – "Banderitas".

– "Papercut" je stara, ali iznimno rijetka tehnika. U dobu brzih rješenja ona zahtijeva trud, predanost i vrijeme – sve ono u što smo uvjereni da nemamo. Gotovo kao oblik meditacije, ulazak u svijet ovih pažljivo i precizno nastalih radova zahtijeva osluškivanje i proizvodi smirenje. Na prvi pogled bezazleni, gotovo dječji svijet, nije lišen dječje zaigranosti. Motivi su različiti: od bajki, mitologije ili detalja i situacija iz svakodnevice prevedenih u situacije i svijet mašte. No, u toj razigranosti, i bezbrižnosti, u naizgled nevinom izboru motiva, događa se obrat… – piše u predgovoru kataloga Josipa Bubaš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije