Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Otvorena izložba i predstavljena prva monografija Frane Missie

11. listopada 2019. u 13:35 1 komentara 261 prikaza
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U Galeriji Emanuel Vidović u Splitu otvorena je izložba Frano Missia "Dvojstva" na kojoj su izložena djela iz umjetnikove ostavštine, dok je Muzeju grada predstavljena monografija posvećena životu i radu tog slikara. Autor likovne monografije i kustos je Dalibor Prančević.

Frano Missia (1924. – 2018.) specifičan je splitski umjetnik koji za života nije doživio sustavniju obradu i analizu svoga bogatog umjetničkog opusa niti ukoričenje unutar kakvog monografskog izdanja, a autor monografije izdvojio je tek dio dostupnog materijala te postavio knološki hod koji omogućava lakše snalaženje i praćenje opusa. U Muzeju grada mogu se razgledati djela koja su nakon autorove smrti stigla iz New Yorka, uglavnom ženski aktovi manjih dimenzija, a prvi put su predstavljene tkanine natopljene bojom razapete na karton. Izložena su i djela koja su javnosti prikazana 1962. kada je Missia imao prvu samostalnu izložbu u Splitu, nakon čega više nisu nigdje izlagana.

 

MILAN BANDIĆ
Krug života od nedjelje do nedjelje: To je dan kada je krenuo na studij, dan na koji je uhićen, dan kad je umro...
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • Danijel2:

    Zanimljivo. Bilo bi još poštenije da je izložba napravljena za života slikara. Željno očekujemo kakvu izložbu stvarnih radova - ne konceptualnih mladih ŽIVIH umjetnika !!! Zanimljiva je taktika lešinara umjetnosti: skupljati djela talentiranog umjetnika za male novce, a kada taj ... prikaži još! umre napravi se od njega vrhunskog umjetnika sa vrhunskim cijenama djela.