Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
split

Otvorena izložba i predstavljena prva monografija Frane Missie

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/5
11.10.2019.
u 13:35

U Galeriji Emanuel Vidović u Splitu otvorena je izložba Frano Missia "Dvojstva" na kojoj su izložena djela iz umjetnikove ostavštine, dok je Muzeju grada predstavljena monografija posvećena životu i radu tog slikara. Autor likovne monografije i kustos je Dalibor Prančević.

Frano Missia (1924. – 2018.) specifičan je splitski umjetnik koji za života nije doživio sustavniju obradu i analizu svoga bogatog umjetničkog opusa niti ukoričenje unutar kakvog monografskog izdanja, a autor monografije izdvojio je tek dio dostupnog materijala te postavio knološki hod koji omogućava lakše snalaženje i praćenje opusa. U Muzeju grada mogu se razgledati djela koja su nakon autorove smrti stigla iz New Yorka, uglavnom ženski aktovi manjih dimenzija, a prvi put su predstavljene tkanine natopljene bojom razapete na karton. Izložena su i djela koja su javnosti prikazana 1962. kada je Missia imao prvu samostalnu izložbu u Splitu, nakon čega više nisu nigdje izlagana.

 

Ključne riječi

Komentara 1

DA
Danijel2
14:45 11.10.2019.

Zanimljivo. Bilo bi još poštenije da je izložba napravljena za života slikara. Željno očekujemo kakvu izložbu stvarnih radova - ne konceptualnih mladih ŽIVIH umjetnika !!! Zanimljiva je taktika lešinara umjetnosti: skupljati djela talentiranog umjetnika za male novce, a kada taj umre napravi se od njega vrhunskog umjetnika sa vrhunskim cijenama djela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije