Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Otvara se Umjetnost stola u gornjogradskom Muzeju Marton

Umjetnost stola, Muzej Marton,
arhiva VL
30.11.2011.
u 10:32

Običaji ponašanja za stolom građanstva i plemstva približili su se i time je postavljen kamen temeljac za naše današnje navike za dekoraciju stola. Stolna kultura stoga je zrcalo društvenih struktura i izraz trenutačnih moda

U četvrtak, 1. prosinca Gornji grad postaje kulturni centar Hrvatske, naročito za publiku koju zanimaju velike izložbe. Naime, uz već najavljenu veliku izložbu Celestina Medovića koja se u 19 sati otvara u Klovićevim dvorima, za 18 sati najavljeno je i otvaranje izložbe u obližnjem Muzeju Marton.

Tamo će se, naime, tijekom cijelog prosinca moći razgledati izložba na kojoj će biti  predstavljena kultura stola u tri različita vremenska razdoblja – baroku, klasicizmu i bidermajeru. Uz dekoraciju stola, bit će predstavljeni i zanimljivi recepti iz spomenutih razdoblja.

Dekoracija stola kroz različita razdoblja odražavala je ukus i sofisticiranost domaćina, a također smisao i svrhu određenog svečanog objeda: rođendani i krunidbe vladara, političke i vojne pobjede, diplomatske posjete, vjenčanja i mnoge druge svečanosti predstavljali su prigode za raskošne stolove. Nebrojena jela, skupi servisi i bogate dekoracije bili su tako, uz ceremonijal ponašanja za stolom te prigodnu glazbu, povezani u svojevrsni Gesamtkunstwerk (cjelovito umjetničko djelo). Običaji ponašanja za stolom građanstva i plemstva približile su se i time je postavljen kamen temeljac za naše današnje navike za serviranje i dekoraciju stola. Stolna kultura u svim svojim oblicima zrcalo je društvenih struktura i izraz trenutačnih moda.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije