Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLEDAJTE FILM

Geološko čudo Hrvatske koje je predugo ostalo u sjeni poznatijih dragulja

Lepoglavski Ahat s brda Gaveznica
Foto: Native tim VL
1/15
28.11.2023.
u 16:33

Unatoč svojoj zapanjujućoj prirodnoj ljepoti i povijesnom značaju, ovaj dragulj mnogima ostaje relativno nepoznat.

U srcu Hrvatske, pokraj Lepoglave, kolijevke umjetnosti, znanosti i kulture, krije se skriveno blago koje stoljećima tiho oblikuje povijest ove regije - dragi kamen ahat. Lepoglavski Ahat s brda Gaveznica (Kameni Vrh), poznat po svojim nijansama i zamršenim uzorcima, vrsta je mikrokristalnog kvarca koji nastaje u vulkanskim stijenama. Lepoglava, okružena slikovitim krajolicima i bogatim geološkim formacijama, bila je plodno tlo za nastanak ovog očaravajućeg dragog kamenja. Međutim, pravi potencijal lepoglavskog ahata često je bio zasjenjen poznatijim i vrjednijim, no ne nužno i ljepšim, dragim kamenjem. Saznajte više o Lepoglavskom ahatu u dokumentarnom filmu koji je u potpunosti snimljen pametnim telefonom Samsung Galaxy Z Fold5.

Jedna od izvanrednih kvaliteta hrvatskog ahata su njegovi zadivljujući i jedinstveni uzorci, a boje mogu jako varirati, stvarajući vizualnu poslasticu za one dovoljno sretne da otkriju ovaj skriveni dragulj. No, unatoč svojoj ljepoti, mnogima ostaje nepoznato bogato geološko naslijeđe kojim se Lepoglava diči, a povijesni značaj ahata često ostaje nezapažen. Kroz povijest, ahat je cijenjen ne samo zbog svoje estetske privlačnosti, već i zbog svojih mističnih svojstava. U davna vremena vjerovalo se da štiti od negativnih energija i donosi ravnotežu onome tko ga nosi.

Foto: Native tim VL

Priča o ahatu iz Lepoglave priča je o skrivenom dragulju koji čeka da bude otkriven. Kako se napori za promicanje ovog izuzetnog dragog kamena nastavljaju, nadamo se da će sve više ljudi cijeniti prirodnu ljepotu i povijesni značaj ovog dragog kamena, pretvarajući ga iz skrivenog blaga u proslavljeni simbol geološkog i kulturnog bogatstva Hrvatske.

Sadržaj nastao u suradnji sa Samsungom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije