Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filozofski teatar

Otkazano gostovanje bivšeg zatočenika Guantanama, Hrvatska mu uskratila dozvolu za rad?

HNK Zagreb
06.05.2022.
u 11:32

Mohamedou Ould Slahi na Filozofskom Teatru HNK u Zagrebu trebao je gostovati u nedjelju 8. svibnja

Gostovanje Mohamedoua Oulda Slahija u sklopu Filozofskog Teatra koje se trebalo održati u nedjelju 8. svibnja otkazuje se zbog sigurnosnih razloga, priopćili su iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. 

Slahijevo gostovanje kako neslužbeno doznajemo, otkazano je jer mu iz još uvijek nepoznatih "sigurnosnih razloga" u Hrvatskoj nije odobrena dozvola za rad bez koje ne može nastupiti na Filozofskom teatru.

Zbog toga će, u nedjelju u 20 sati na pozornicu HNK u Zagrebu, zasjesti sam urednik i pokretač Filozofskog Teatra Srećko Horvat, dok će se u ulozi voditelja naći pisac Marko Pogačar. U razgovoru, najavljuju iz HNK, osvrnut će se na mnoge aktualne teme, uključujući i Apokalipsu, pandemiju, ratno stanje, hrvatske prilike i neprilike, kao i na Filozofski Teatar i izostanak najavljenog gosta.

Slahi, državljanin Mauretanije, bivši je zatvorenik američkog zatvora Guantanamo u kojem je proveo 15 dugih godina. O svojim je iskustvima pisao u knjizi "Dnevnik iz Guantanama" objavljenoj i na hrvatskom jeziku u izdanju Profila. Dnevnik je pisao tijekom zatočeništva u samici, opisujući u njemu stravične torture kojima je bio podvrgnut, od zloglasnog "waterboardinga", fizičkog, psihičkog i seksualnog zlostavljanja, lažnih egzekucija do prijetnji njegovoj obitelji. Njegova šokantna ispovijest objavljena je godinu dana prije no što je Slahi pušten iz zatvora 2016. godine, nakon prolaska kroz strogu cenzure američkih cenzora. 

Iako ga hrvatska publika nažalost neće imati priliku čuti i vidjeti uživo, veliki intervju s Mohamedouom Ouldom Slahijem možete pročitati u sutrašnjem izdanju priloga Obzor Večernjeg lista. 

Komentara 12

LL
lijepa_li si
12:47 06.05.2022.

kad osnivaču i pokretaču teatra nedostaje publiciteta, onda isti,teatralno, netko bih rekao subverzivno djeluje. majstori opsjena, manipulacije, destrukcije!

DU
Deleted user
13:04 06.05.2022.

Došla direktiva s Buzina da se slučajno ne bi doznalo kako funkcioniraju ljudska prava u SAD-u.

Avatar Mistborn
Mistborn
12:36 06.05.2022.

Ne treba nam još i njegova propaganda. Ako i nije bio radikaliziran, nakon tog u Guantanamu, je postao. Čisto sumnjam da je došao pričati o jednakostima spolova i slobodama, ljudskim i vjerskim. Tko ga je pozvao u goste i s kim "drži tribinu", jedina tema je "prljavi kapitalizam i grozna Amerika" pretpostavljam 😏

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije