Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDITE BRZI!

Osvojite ulaznice za predstavu Korešpodencija

Korešpodencija
Foto: Promo
07.06.2018.
u 15:06

Ovog vikenda, točnije u nedjelju, 10. lipnja 2018. godine u 20 sati, prikazuje se predstava Korešpodencija u sklopu 42. Dana satire Fadila Hadžića.

Epistolarna komedija Cincari ili Korešpodencija dramatizacija je jednog dijela romana Zlatno runo Borislava Pekića, dijela koji obuhvaća razdoblje od nekoliko mjeseci potkraj 1847. i početkom 1848. godine. Komedija prati cincarsku obitelj koja se pretvara u važnu trgovačko-čaršijsku srpsku tvrtku Simeon Njegovan i sin. Dramatizirani odlomak, iako tek dio velike cjeline, autonoman je i može se pratiti neovisno o ostalim dijelovima romana.

Uz pristanak autora i njegovu prijateljsku podršku, Boris Mihajlović Mihiz dramatizirao je ovaj dio romana u obliku epistolarne komedije. Namjera mu je bila u dramskom obliku sačuvati prirodu toga teksta tako da se prepiska ne pretvori u scenu, nego upravo obratno, da se scena pretvori u prepisku. Novost je ovoga oblika u isti čas i privlačan izazov, ali i avantura puna prepreka i teškoća.

Ova je dramatizacija napravljena tako da posluži kao osnova i da se ispita mogućnost korespondencije kao čiste teatarske forme. U njoj likovi komuniciraju putem poruka, bez neposrednog kontakta, na prostornoj, vremenskoj pa i psihološkoj distanciji. U izravan dijalog ulazi se samo onda kada prepiska u nj uvede. Funkciju kratkih, brzih replika ovdje zamjenjuju telegrami, monologe duga pisma, a fabula komedije, njeni zapleti i raspleti, oblikuju se ritmom korespondencije.

Karakteri se oblikuju ne toliko akcijom koliko priopćavanjem o akciji, motivi se motiviraju, a namjere iskazuju ili prikrivaju iskazom. Jednom riječju, prepiska kao teatarska forma zahtijeva pronalaženje niza posebnih načina teatarskog izražavanja.

Vecernji.hr ovom je prigodom za svoje čitatelje osigurao 5 x 2 ulaznice za tu zanimljivu predstavu, a sve što trebate napraviti jest ispuniti obrazac i petero najbržih osvojit će po dvije ulaznice.

Nagradni natječaj traje do petka 8. lipnja 2018. godine u 12 sati, a sretne dobitnike objavit ćemo unutar tri sata od završetka natječaja.

Sretni dobitnici su:

Zlatko Drmač, Zagreb
Zlatko Ljubić, Zagreb
Mara Gulin, Zagreb
Nikolina Novakovic, Zagreb
Igor Miloš, Zaprešić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije