Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI VODI NA ZAGREBDOX

Osvojite ulaznice za 5 najzanimljivijih projekcija ovogodišnjeg ZagrebDoxa!

ZagrebDox
Marin Tironi/PIXSELL
28.03.2022.
u 09:50

Od 3. do 10. travnja održat će se 18. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox.

Ove godine Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox slavi punoljetnost! Osamnaesti po redu ZagrebDox održat će se od 3. do 10. travanja u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Publika će kroz osam festivalskih dana moći pogledati 86 dokumentarna filma u 11 filmskih programa. Večernji list i ove godine nagrađuje svoje čitatelje, a dijelimo po dvije ulaznice za pet najatraktivnijih projekcija. Sudjelovanje u nagradnom natječaju je jednostavno, odaberite koji film želite pogledati, a najbrži osvajaju ulaznicu. Dobitnike ulaznica objavit ćemo u srijedu 30. ožujka do 12h.

Ponedjeljak, 4. travnja, Kaptol Boutique Cinema , 22:00h, 2 ulaznice
Aya / Aya

r: Simon Coulibaly Gillard
Ova priča o odrastanju netipična je i formom i sadržajem. Aya je hibrid igranog i dokumentarnog filma, rekonstruirana stvarnost koja nas vodi na Lahou, poluotok u Obali Bjelokosti koji polako nagriza ocean tjerajući njegove stanovnike sve bliže glavnom gradu. Taj obalni pojas nekoć je bio širok dva kilometra, a danas ima tek 200 metara. Aya, zaigrana, tvrdoglava i prkosna djevojka živi tu cijeli život. Uživa u branju kokosa i spavanju na pijesku. I dok ocean odnosi zemlju, ekonomiju i povijest oko nje, Aya izjavljuje da nikad neće otići.

Utorak, 5. travnja, Kaptol Boutique Cinema, 22:00h, 2 ulaznice
Sabaya / Sabaya

r: Hogir Hirori
Oboružani tek mobitelom i pištoljem, Mahmud, Ziyad i njihovi suradnici riskiraju živote kako bi spasili što više jezidskih žena i djevojaka koje ISIS drži zarobljene kao sabaye (seksualne robinje) u Al-Holu, u Siriji, najopasnijem kampu na Bliskom istoku. Za to vrijeme, kod kuće, Mahmudova žena Siham i majka Zahra brižno pomažu traumatiziranim djevojkama odbaciti crne halje ideologije koja ne tolerira ništa osim sebe. U ovom opservacijskom filmu, koji je režirao, snimio i montirao hvaljeni švedsko-kurdski redatelj Hogir Hirori, iz prve ruke usporedno pratimo napetu situaciju u kampu i udobnost svakodnevice doma.

Četvrtak, 7. travnja, Kaptol Boutique Cinema, 22:00h, 2 ulaznice
Uspon / Ascesion

r: Jessica Kingdon
Impresionistički prikaz kineskog lanca industrijske nabave koji kroz šokantna razmišljanja o radu, konzumerizmu i bogatstvu otkriva sve veći klasni razdor u zemlji. Ovaj dokumentarac prikazuje kapitalizam u Kini na svim područjima njegova djelovanja, od rudnika sirovina do najluksuznijih oblika zabave. Sukladno tome struktura filma podijeljena je u tri dijela, poput uspona u kapitalističkoj hijerarhiji: radnici u tvorničkoj proizvodnji, srednja klasa koja se školuje i prodaje potencijalnim potrošačima te elita koja uživa u novim razinama hedonizma. Uspinjući se prečkama kineske društvene ljestvice, razaznajemo neuhvatljivost suvremenog "kineskog sna". Film je nominiran za ovogodišnju nagradu Oscar u kategoriji najbolji dokumentarni film.

Petak, 8. travnja, Kaptol Boutique Cinema, 21:00h, 2 ulaznice
Zinder / Zinder

r: Aicha Mackey
Kara-Kara, četvrt izopćenih u Zinderu, gradu u pokrajini Sahel u Nigeru, nekadašnji je dom gubavaca dovedenih iz cijele zemlje sedamdesetih godina. Danas, u nedostatku prilika za obrazovanje i posao, mjesna mladež počela se priključivati bandama koje nazivaju Palais. Opsjednuti kulturom bodybuildinga i nasiljem, članovi bande siju strah među stanovništvom. Međutim neki od njih uspijevaju se izvući iz kolotečine u koju su upali. Takav je slučaj sa Siniyom, Bawom i Ramsessom, kojima se redateljica, rodom iz Zindera, uspjela približiti kako bi otkrila njihove strategije preživljavanja. Hoće li se uspjeti otrgnuti od kruga nasilja na kojem su izgradili identitet?

Subota, 9. travnja, Kaptol Boutique Cinema, 20:00h, 2 ulaznice
Misija – pronaći sreću u teškim vremenima / Mission: Joy – Finding Happiness in Troubled Times

r: Loui Psihoyos, Peggy Callahan
Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima donosi dosad neviđen uvid u prijateljstvo dvojice međunarodnih ikona i dobitnika Nobelove nagrade za mir koji nadilaze granice religije. I Njegova Svetost Dalaj Lama i nadbiskup Tutu preživjeli su razdoblje nevjerojatnih poteškoća i nedaća. U intimnim razgovorima, kroz međusobno poštovanje i zdravu dozu zadirkivanja, otkrivaju lekcije iz proživljenih iskustava, drevnih običaja i najnovije znanosti o sretnom životu unatoč svim životnim izazovima. Duboko dirljiv i duhovit, sniman tijekom pet dana u Dalaj Laminoj rezidenciji, uz sudjelovanje četiri oskarovca, ovaj je film istinski protuotrov današnjem dobu.

Dobitnici:

Ivan Stojanović
Ivana Rimac
Iva Mandic
Kazimira Kirigjija
Saša Branković

Čestitamo!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije