Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGNOZIRAMO ZA VAS

Oskarovski vodič za kladioničare – prvi dio

19.02.2009.
u 15:25

Tko će osvojiti najviše kipića u nedjelju navečer? To ne ovisi o kvaliteti filmskog uratka ni o dobro obavljenom poslu, pa čak ni o tome tko koga voli ili ne voli u Hollywoodu, već isključivo o mišljenju onih šest tisuća i nešto članova američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, to jest onih od njih koji popune glasački listić i pošalju ga do krajnjeg roka, koji je ove godine bio 18. veljače.

Glasove u najstrožoj tajnosti prebrojavaju knjigovođe iz poznate tvrtke PriceWaterhouseCoopers, čiji je zadatak da pripreme kuverte koje će na dodjeli otvarati prezenteri i pročitati jedno od pet (ili tri imena), ono kojem će pripasti najveća slava. No, i pored tajnosti u većini kategorija već se može lako predvidjeti tko će dobiti Oscara; krenimo redom.

Najbolji film: Dovoljne su tri riječi: "Milijunaš s ulice". Njegove šanse su 95 posto, a ostali kandidati preostalih pet posto dijele tako što "Milku" idu četiri posto, a "Frostu/Nixonu", "Benjaminu Buttonu" i "Čitaču" po 0,33 posto. Film Dannyja Boylea ima baš onakvu "od trnja do zvijezda" priču kakvu Akademijini glasači najviše vole, a i sjajno je snimljen (kvaliteta filma ne mora biti odlučujuća, ali svakako ne odmaže).

Najbolji glavni glumac: Još jedna "ziheraška" kategorija, ali ne toliko sigurna. Brad Pitt, Frank Langella i Sean Penn trebali bi biti u prednosti po starom načelu da glumci iz filma koji je nominiran za najbolji film imaju veće šanse od drugih. Međutim, ovogodišnji veliki povratak Mickeyja Rourkea (da ne spominjemo činjenicu da se u "Hrvaču" zbilja glumački iskazao) toliko je uzburkao Hollywood i priču iz filma prenio i u stvarni život. Već smo napomenuli koliko su priče "od trnja do zvijezda" omiljene, da se Mickeyju smiješi pozlaćeni kipić. Jedini ozbiljan konkurent mu je Sean Penn, jer "Milku" pripada bar jedan Oscar, ali Penn je već osvojio Oscara, pa je sad na Rourkea red. Hoćete kvantifikaciju? Rourke 80 posto, Penn 13 posto, Pitt tri posto, Langela i Jenkins po dva posto.

Najbolji sporedni glumac: Pokoj mu duši. Em je Heath Ledger napravio zbilja briljantno glumačko ostvarenje, "Vitez tame" nije film bez nedostataka, ali uloga Jokera zbilja je besprijekorna, em on ima golemu prednost pred ostalim kandidatima zbog žalosne činjenice da je mrtav, te neće više nikad imati šansu za osvajanje Oscara. (Morbidna podudarnost; jedini dosad posmrtni dobitnik glumačkog Oscara, Peter Finch, prije toga je imao samo jednu nominaciju i to za ulogu homoseksualca – potpuno isto kao i Ledger.) Dakle: Ledger 110 posto, Josh Brolin -1 posto, Robert Downey Jr. -2 posto, P. S. Hoffman –3 posto i M. Shannon -4 posto. Oscara će u pokojnikovo ime najvjerojatnije primiti redatelj Christopher Nolan, a petnaest godina kasnije vlasnica će postati Heathova kći Matilda (mora biti punoljetna da bi potpisala izjavu obveznu za sve dobitnike, da pravo prvokupa Oscara ima Akademija za jedan dolar).

Najbolja glavna glumica: Borba se vodi između dva imena: Kate Winslet i Meryl Streep. Angelina Jolie već ima jednog Oscara (premda ga je izgubila, bio joj je kod pokojne majke koja ga je stavila ne zna se gdje), a i kip se dodjeljuje za glumačko ostvarenje, a ne brojnost posvojene i biološke djece; Anne Hathaway kad-tad će dobiti Oscara, mlada je i mudro razvija karijeru, ali dotad ima još dosta kruha pojesti, dok Melissa Leo ima tu nesreću da je briljirala u depresivnom i slabo viđenom filmu.

Treći Oscar za Streep iz rekordnih 15 nominacija, ili prvi za Winslet iz šest nominacija? Baš zato što je dosad toliko puta "izvisila", Kate ima mnogo veće šanse, ali kontroverza zbog činjenice da glumi nacisticu-nepokajnicu mogla bi joj ugroziti inače siguran dobitak. (Zato joj u prilog ide izvrsna gluma u "Revolutionary Roadu" za koji nije nominirana; još je 1939. Thomas Mitchell dobio Oscara službeno za ulogu pijanog doktora u "Poštanskoj kočiji", a ustvari i zato što je u "Zameo ih vjetar" glumio oca Scarlett O'Hara.) Recept za dobitak: stavite svoj novac na Winslet, ali ne cijeli iznos; nešto sitno sa strane stavite i na Streep (koja je pored "Sumnje" glumila i u velikom hitu "Mamma Mia").

Najbolja sporedna glumica: Najneizvjesnija među glavnim kategorijama. Velike šanse po nekim procjenama ima Tarai P. Henson za "Benjamina Buttona", jer je jedina iz filma nominiranog za najbolji, ali je veliki problem u njezinoj ulozi. Mnogi smatraju da Akademija ne bi trebala, punih 70 godina nakon nagrade Hattie McDaniels za "Zameo ih vjetar" i u mandatu prvoga tamnoputog predsjednika, opet nagraditi crnkinju za ulogu "mammy", dadilje bijelog djeteta.

To najblještaviji sjaj reflektora prebacuje na Penelope Cruz, kojoj će u tom slučaju nagradu uručiti prošlogodišnji dobitnik – njezin dečko Javier Bardem.

No, Španjolka nije sigurna; u svojih 12 minuta "Sumnje" Viola Davis uspjela je iskazati glumačku vještinu kakva se rijetko viđa, i Amy Adams je u istom filmu bila sjajna (a mlada je i popularna), dok je Marisa Tomei već jednom iznenadila sve osvojivši Oscara za "Moj rođak Vinnie", pa tko kaže da ne bi mogla opet? Dvije trećine oklade uložite na Penelope Cruz, a ostatak podijelite na Davis i Tomei, pa ćete valjda makar nešto sitno dobiti.

Redatelj: Danny Boyle nije bio ni nominiran prije 13 godina za "Trainspotting", ali tko čeka – dočeka; kipić je njegov i točka. U logistički teškim uvjetima Mumbaija obavio je sjajan posao. Čak i takva imena kao što su Daldry (dosad snimio tri filma i sva tri puta bio nominiran), Howard (već ima Oscara) i vizionarski Fincher nemaju šanse. Ako baš hoćete sitniš uložiti na još nekoga osim Boylea, stavite nešto malo što ionako planirate izgubiti na – Gusa Van Santa. "Milk" je dobar i hvaljen film, nikad se ne zna...

Ima li vaša kladionica u ponudi i tipovanje na to koji će film osvojiti najviše Oscara, "Milijunaš" je taj koji bi vam mogao donijeti ako ne baš milijun, onda siguran dobitak. Želite iznenađenje? Tu je "WALL-E" koji bi, ako pokupi sve za što je nominiran (što nije nemoguće) mogao prestići ostale. Onih 13 nominacija za "Čudnovati slučaj..." ignorirajte; lako je moguć onaj ishod za koji bi, da se Oscari dodjeljuju u Sinju, alaj čauš izvikivao: "Alkar Benjamin Button – u ništa!"

A što će se događati u onim egzotičnijim kategorijama koje obično privlače manje pozornosti, pročitajte u drugom dijelu našeg članka:

Oscarovski vodič za kladioničare – drugi dio

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije