Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO DOBIVA

Oskarovski vodič za kladioničare

Oscar
Reuters
04.03.2010.
u 18:24

Ako ste mislili neke novce uložiti na to tko će dobiti najpoznatiju filmsku nagradu, evo gdje biste mogli zaraditi, a gdje izgubiti ako se odlučite na navodno siguran izbor

Ovogodišnja dodjela Oscara bit će kao podmazana – i vjerojatno podmazana obilnim količinama vode, jer meteorolozi najavljuju pljusak koji bi mogao upropastiti "crveni tepih" prije dodjele. Većina dobitnika već se zna unaprijed, ali još uvijek postoje i dvojbe oko nekih kategorija, dostatne da cijelu stvar učine zanimljivom. Naravno, kao i kod svake dodjele Oscara, manje je bitna kvaliteta uratka koji Akademijini glasači ocjenjuju (to dolazi do izražaja u nominacijama), a više hollywoodska politika, tko se svima sviđa, a tko nikome, tko je popularan, a tko nije, i tko je najbolje lobirao za svoju nagradu.

NAJBOLJI FILM: Proširenje kategorije na deset nominiranih bilo je, po općem mišljenju, uglavnom besmisleno. U utrci za najboljeg Oscara dva filma su ispred ostalih – "Avatar" i "Narednik James". Drugi filmovi, poput "Ni na nebu ni na zemlji", mogli bi do te nagrade doći samo po načelu "dok se dva svađaju treći se koristi". U razvikanoj "Battle of the exes", dvoboju bivših supružnika, najcjenjenijeg Oscara ipak će, po našem mišljenju, odnijeti James Cameron. Istina je da njegov film zlobnici zovu "Ples s Na'vijima" i da on u priči slijedi ono klasično "Amerikanac dođe među domoroce, mazne najboljeg komada i pomaže im u borbi protiv kolonizatora", ali sve manjkavosti scenarija treba zapisati pod ono "ovo ipak nije nagrada za scenarij, nego za film". Vjerojatno je članovima Akademije već dojadilo rogoborenje da imaju nešto protiv blockbustera, a i silan uspjeh na blagajnama doveo je "Avatara" već na treće mjesto svih vremena, čak i ispred "Ratova zvijezda", a ništa nije tako uspješno kao uspjeh. Nije "Narednik James" bez šansi, ali prednost ipak dajemo "Avataru".

NAJBOLJA REDATELJICA: Tu će se "kralj svijeta" Cameron ipak morati pokloniti kraljici – i svojoj bivšoj supruzi. Odavno je već vrijeme da redateljski Oscar konačno ode u ženske ruke, a Kathryn Bigelow je to zaslužila ne svojim spolom, nego izvrsno obavljenim redateljskim poslom u svojem filmu.

NAJBOLJI GLUMAC: Nema neizvjesnosti: Jeff Bridges. Nagrada je njegova i Božja, što bi se reklo. Kao i svojedobno Robert Duvall, i on će baš za ulogu country pjevača osvojiti Oscara koji je napola za to ostvarenje, a napola za životno djelo.

NAJBOLJI SPOREDNI GLUMAC: Kladioničari smatraju da tu nema neizvjesnosti i na svakih uloženih 40 dolara na Christopha Waltza iz "Nemilosrdnih gadova" nude samo jedan dobiveni. Ali, mi smatramo da nisu u pravu. Christopher Plummer je ne samo obavio izvrstan posao u "Posljednjoj postaji", nego ga se i brojni stariji članovi Akademije sjećaju kao najpoznatijeg Zadranina u mjuziklu koji je još uvijek među deset najgledanijih svih vremena. Mogućnost da veteran Plummer dobije "natjecateljskog Oscara za životno djelo" skoro je isto tolika, ako ne i veća, kao i ona da ga Waltz dobije za svoju zbilja maestralnu ulogu nacističkog negativca.

NAJBOLJA GLUMICA: I tu je "spala knjiga na dva slova". Gabourey Sidibe za "Precious" nema više od osam posto šansi, dva posto ima Carey Mulligan; doduše, to nije nula, nula posto ima Helen Mirren, ne samo zbog slabe gledanosti "Posljednje postaje" nego i zbog nedavno dobivenog Oscara. Hoće li prevladati Sandra Bullock, za koju kažu da je ovo "konačno njezina godina", ili će više glasača biti svjesno činjenice da je 16 puta kandidirana Meryl Streep svojeg zadnjeg Oscara dobila ipak previše davne 1983.? Tu ni kristalna kugla ne može dati siguran odgovor pa ćemo mi riskirati i predložiti Streep.

NAJBOLJA SPOREDNA GLUMICA: U toj kategoriji "Precious" dobiva onoga svojeg jednog Oscara koji mu sljeduje. Mo'nique nije onoliko sigurna oklada kao Jeff Bridges, ali nije ni daleko od toga.

ORIGINALNI SCENARIJ: Ili "Narednik James" ili Tarantinovi "Gadovi". Prednost dajemo "Jamesu".

ADAPTIRANI SCENARIJ: "Precious", ali nije sigurno. Može ga vrlo lako prestići "Ni na nebu ni na zemlji", a mnogo teže "District 9". Ne ulažite previše.

NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: Dajte, pa ima Pixara u konkurenciji, nemojte nas zafrkavati. Ne samo da Pixar ima tradiciju nepobjedivosti, nego i nijedan od preostalih konkurenata nije toliko bolji od "Nebesa" da bi napravio iznenađenje.

KRATKI ANIMIRANI: "Logorama". Ali ni ostala četiri nisu bez šansi.

KRATKI IGRANI: "Novi stanari". Barem je tako tvrdio naš talog od kave.

KRATKI DOKUMENTARNI: "Kineska neprirodna katastrofa: suze provincije Sečuan". Amerikanci smatraju da će za desetljeće-dva otvoreno ratovati s Kinom, i pranje kineskog prljavog rublja je vrlo popularna tema.

DUGI DOKUMENTARNI: "The Cove" ("Uvala") privukao je najviše pažnje, radi se o ekološki dirljivoj temi klanja dupina, ali ni "Food Inc." nije bez šansi.

NAJBOLJI STRANI FILM: Zbilja najbolji je Hanekeova "Bijela vrpca", ali ni argentinski "Tajna tvojih očiju" nije dobio ništa lošije kritike. Raniji favorit "Prorok" još nije ispao iz utrke, tako da je kategorija dosta neizvjesna, s tri ozbiljna natjecatelja i dva autsajdera.

MIKSANJE ZVUKA, MONTAŽA ZVUKA, KAMERA, VIZUALNI EFEKTI: "Avatar".

MONTAŽA: "Narednik James"

ŠMINKA: "Avatar" nije kandidat, dakle "Zvjezdane staze"

KOSTIMOGRAFIJA: Ni Coco Chanel ne može potući korzete – "Mlada Victorija".

SCENOGRAFIJA: Ili "Avatar", ili "Devet", ako se dovoljno glasača uplašilo bijesa Harveya Weinsteina kad ostane bez ijednog kipića.

GLAZBA: ili "Nebesa" ili "Avatar", vjerojatnije "Avatar".

PJESMA: Tko pjeva Oscara dobiva, a u ovom slučaju je to Jeff Bridges: "The Weary Kind" iz filma "Ludo srce".

Pamet u glavu - za eventualne gubitke ne odgovaramo. Sretno klađenje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije