Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kino Tuškanac

Osam kultnih klasika u spomen na divu jugoslavenskog filma Sonju Savić

Kino Tuškanac
09.03.2022.
u 11:01

U Kinu Tuškanac do četvrtka traje ciklus Portreti posvećen Sonji Savić, uz koji je otvorena i popratna izložba "Devojka iz grada"

U ponedjeljak je u prepunom kinu Tuškanac počeo još jedan ciklus Portreta, ovog puta posvećen čuvenoj glumici Sonji Savić. Program u spomen na jedno od najvećih glumačkih lica jugoslavenskog filma osamdesetih, glumicu koja je tragično preminula prije četrnaest godina, prikazuje se u sklopu filmske manifestacije "Ponovo radi bioskop", koja se bavi srpskim filmom i jugoslavenskom filmskom baštinom.

Osim projekcija osam filmova Sonje Savić, posjetitelji kina do četvrtka moći će razgledati i izložbu "Devojka iz grada", dio stalnog postava u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Sonjinu rodnom gradu Čačku.

Ciklus je otvoren kultnim filmovima "Davitelj protiv davitelja" Slobodana Šijana i "Šećerna vodica" Svetislava Prelića, a nastavio se u utorak filmovima "Una" i "Jug-jugoistok". Večeras su na rasporedu "Život je lep" Bore Draškovića, u kojem glavne uloge harmonikaša i pjevačice u kafanskom orkestru tumače Rade Šerbedžija i Sonja Savić, te slovensko-hrvatska crnohumorna drama "Od groba do groba" Jana Cvitkoviča, o sredovječnom muškarcu Peri (Gregor Baković), koji za život zarađuje držanjem govora na pogrebima, a u kojem Savić glumi Perinu nijemu sestru Idu. Posljednji dan ciklusa, četvrtak 10. ožujka, rezerviran je za dva apsolutna filmska hita – u 19 sati prikazat će se "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, film o bivšem logorašu s Golog otoka, Beograđaninu Iliji Čvoroviću (Danilo "Bata" Stojković), koji umisli da je njegov prvi susjed Petar terorist, a u svoje paranoične fantazije uvjeri cijelu svoju obitelj, osim kćeri Sonje (Savić). A u 21 sat uslijedit će projekcija legendarne romantične komedije "Mi nismo anđeli", debitantski studentski film Srđana Dragojevića o zgodama stanovnika Beograda za čije se duše bore Anđeo i Vrag.

Sonja Savić rođena je u Čačku 1961. godine. Filmski debi ostvarila je u filmu "Leptirov oblak" iz 1977. godine, a snimila je više od pedeset filmova. Preminula je 2008. godine u Beogradu nakon duge borbe s ovisnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije