Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGLAZBLJENI FELLINI

Osam i pol i još jedna polovica

15.05.2009.
u 14:40

Prvo je bio slavni film Federica Fellinija iz 1963., "Otto e mezzo" ("8 i ½", broj filmova koje je Fellini prethodno režirao), o redatelju koji se bori s krizom srednjih godina pokušavajući završiti ZF film koji snima.i riješiti odnose s brojnim ženama koje ga okružuju.

"Osam i pol" osvojio je Oscara za najbolji strani film (i za kostimografiju), na većini anketa "najboljih filmova svih vremena" obavezno se nalazi u prvih 10, a sad je dobio i glazbenu verziju u kojoj glumi valjda svaka treća osoba koja je od šezdesetih naovamo primila Oscara u ruke.

Prvo je radnju Fellinijeva filma Mario Fratti preradio u kazališnu predstavu, a onda je po toj predstavi Arthur Kopit napravio mjuzikl "Devet" koji je početkom osamdesetih obarao rekorde na Broadwayu, osvojio pet Tonyja i doživio bezbroj kazališnih inkarnacija s različitim postavama.

A sad je dospio i na film, po scenariju pokojnog Anthonyja Minghelle i u režiji Roba Marshalla ("Chicago") i s impresivnom glumačkom postavom. Redatelja Guida (Marcello Mastrioanni u filmu, Raul Julia u prvoj verziji mjuzikla) glumi Daniel Day-Lewis. Tu su i Nicole Kidman, Marillon Cotillard, Penelope Cruz i Fergie iz Black Eyed Peasa (u ulogama koje su kod Fellinija glumile Claudia Cardinale, Anouk Aimee, Sandra Millo i Eddra Gale) uz Sophiju Loren, Judi Dench i Kate Hudson.

Film u kina stiže krajem godine, a dotle pogledajte prvi trailer koji izgleda više nego dobro.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije