Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki planovi Zagrebačke filharmonije u novoj sezoni

Orkestar ide u Oman, Salzburg i New York, ali najprije u Vukovar, a sutra svira u Maksimiru

16.09.2015., Zagreb - U Lisinskom odrzana  proba orkestra Zagrebacke filharmonije s dirigentom Filipom Pavisicem.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
18.09.2015.
u 10:07

Najbolja provjera spremnosti za nove izazove bit će koncert otvorenja sezone sljedećeg petka u Lisinskom

Ponesite dekicu, možete i zakusku, ispružite se na travi i provedite posljednje subotnje ljetno predvečerje uz orkestar koji vam svira Straussa, Lisinskog i Beethovena.

Gdje to? U Zagrebu, na Švicarskoj livadi parka Maksimir gdje sutra od 18 sati nastupa Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem izvrsnog mladog maestra Filipa Pavišića.

Nakon lanjskog, Zagrebačka filharmonija ovogodišnjim koncertom u Maksimiru želi uspostaviti tradiciju nalik Šumskoj pozornici (Waldbühne) Berlinske filharmonije.

Zapravo, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch sanja i više: veliki ljetni festival u Zagrebu, na lijepim otvorenim prostorima poput Maksimira i Zrinjevca, a tu je i dvorana Lisinski koja ionako ne bi trebala čitavo ljeto ostajati zatvorena.

U tome ima podršku gradonačelnika Milana Bandića koji, kako kaže Boch, prepoznaje Filharmoniju kao najvažniju kulturnu reprezentaciju Zagreba i Hrvatske. A da bi orkestar dobio i zasluženi izdvojeni status među kulturnim institucijama potrebno je donijeti i poseban zakon na kojem se, kaže Boch, radi već godinama.

Orkestar će se u novoj sezoni naputovati. Već drugi poziv u Oman, u velebnu Operu u Muscatu, napunit će i blagajnu, dok će novogodišnji koncert u Salzburgu, pod ravnanjem izabranog novog šefa-dirigenta Davida Danzmayra donijeti i prestiž, baš kao i put na na festival u Bresciu i Bergamo.

Uz sve to, Zagrebačku filharmoniju početkom veljače 2016. očekuje i važna umjetničko-diplomatska misija u New Yorku. U slavnom Carnegie Hallu naši će glazbenici praizvesti, a potom i snimiti novo djelo glasovitog sirijskog skladatelja i pijanista Maleka Jandalija.

On će se predstaviti i zagrebačkoj publici na koncertu kojim će se obilježiti 100. godišnjica Islama kao službeno priznate vjerske zajednice u Hrvatskoj.

Publika će opet uživati i u nastupima maestra Kitajenka čija ljubav prema Zagrebu ne posustaje, a veliki je događaj i ponovni nastup bivšeg šefa-dirigenta Kazushija Onoa. Uz to, doista treba pohvaliti i filharmonijski poticaj hrvatskom gospodarstvu: novi frakovi, odijela i cipele naručeni su od Varteksa i Borova.

No, sve ambicije imat će najbolju provjeru sljedećeg petka u Lisinskom s maestrom Ivanom Repušićem i Aleksandrom Rudinom. S tim velikim violončelistom Filharmonija dan kasnije ide na svoje prvo putovanje u novoj sezoni, u Vukovar.

Komentara 1

B7
b7
11:26 18.09.2015.

Dirljivo ! Gradonačelnik je uvijek znao podržati glazbenike ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije