Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Organ vida donosi foto dramu 
i poeziju iz cijelog svijeta

Položaj dokumentarne fotografije - Na panel diskusiji govore: Siniša Hančić, Sandra Vitaljić, Darije Petković, Boris Cvjetanović i Marija Tonković
07. lipnja 2012. u 16:02 1 komentara 3 prikaza
Kirill Golovchenko
Foto: Kirill Golovchenko

Međunarodni festival fotografije koji se četvrti puta održava u Zagrebu od 15. do 17. lipnja u Kinu Europa i Galeriji Karas predstavlja 11 finalista među kojima ove godine nema domaćih predstavnika. Tema je dokumentarna fotografija, a prijavilo se 280 autora, s gotovo šest tisuća fotografija unutar 364 projekta pristiglih na natječaj. U obrazloženju žirija stoji da su finalisti odabrani zbog vrlo osobnih priča koje se daju iščitati iz snimljenih fotografija.

Predavanja i razgovori

“Uz portrete postoje i fotografije akcija. U fotografijama pronalazimo dramu i poeziju iz cijelog svijeta, a priče dolaze iz Južnoafričke Republike, Turske, Hrvatske, Kanade, Bangladeša ili Indije. Ovdje su se susreli licem u lice na ispitu predrasude bogate i prosperitetne Europe, kao i patronizirajući pogled na Afriku i siromaštvo”. Fotografije finalista izložit će se u Galeriji Karas na dan otvorenja festivala od 20 sati, a predstavljaju se Geir Moseid, Stephen Kelly, Sanja Knežević, Christian Stejskal, Marco Lachi, Mateusz Sarello, Akshay Mahajan, Kirill Golovhenko, Alesandro Vecchi, Tommaso Protti, Hamelin Jean-Francois.

Zanimljiv je i program festivala koji počinje u Kinu Europa predavanjem Siniše Glogoškog o putopisnim ekspedicijama u Gvajani, Siriji i Rusiji. Kako se pripremao, snalazio, fotografirao i snimao na terenu te kako je rješavao probleme –od ekstremnih minusa preko prašumske vlage do pustinjske oluje. Potom slijedi razgovor s beogradskim kolektivom uličnih fotografa “Belgrade Raw”, koji predstavljaju dosadašnji rad, ali i govore o motivima za udruživanje, kao i mogućnostima i izazovima zajedničkog nastupa za fotografe. Bit će razgovora i o trenutačnim kretanjima fotografske scene u Srbiji.

Nakon nagrada – tulum

Prva večer završava svirkama band Huljev/Levačić, nakon kojih glazbu pušta DJ hrwoE.

Drugog dana festivala na panel diskusiji o položaju dokumentarne fotografije u Hrvatskoj govore Siniša Hančić, Sandra Vitaljić, Darije Petković, Boris Cvjetanović i Marija Tonković. Slijedi predavanje fotografkinje Swan Ti iz Indonezije o fotografskim radionicama s mladima na Jakarti.

Severin Koller održat će predavanje “Street photography in everyday life” o uličnoj fotografiji kao početnoj stepenici fotografske izobrazbe, ali i važnome dijelu dokumentacije ljudskog stanja te što je razlikuje od dokumentarne fotografije. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održat će se u subotu, 16. lipnja, od 20.30 sati u Kinu Europa, nakon čega slijedi tulum, Radio 808 dj’s party.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Avatar prgavi
    prgavi:

    da su finalisti odabrani zbog vrlo osobnih priča koje se daju iščitati iz snimljenih fotografija. ~~~~~~~~~~~~~~~~~ treba puno slova napisati, da bi se nesto moglo zamisliti... vidjeti. radilo se o necem velikom ili posve malom, kao bubica. palac... Fotografija postaje ... prikaži još! sve popularnija u svijetu, a bas medju ljudima sa nasih podrucja, ima ogroman broj dobrih fotografa. Steta, sto ne mogu biti prisutan...