Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji ispraćaj

Oproštaj od bubnjara Treće Azre

Sevdah Shuttle Band
Foto: arhiva\"
10.10.2014.
u 14:33

U subotu će se u 10.40 sati u krematoriju na Mirogoju glazbenici oprostiti od Branka Kneževića Kneže

Zaljubljenik u glazbu, bubnjar, glazbeni producent i menadžer Branko Knežević Kneža koji je nakon duge i teške bolesti umro u Zagrebu, u subotu 11. listopada biti će ispraćen na zagrebačkom Krematoriju u 10.40 sati. Iako je ostavio znatni trag na hrvatskoj glazbenoj sceni, o tom nesvakidašnjem i skromnom umjetniku malo se zna izvan uskih glazbenih krugova.

Prvi sastav "Ricinus", Knežević je formirao još kao sedamnaestogodišnjak s frendovima u garaži. U bandu svira bubnjeve i pjeva. Slijedi  grupa "Žuta minuta", a onda u grupi "Nepočim" koju predvodi Ismet Kurtović snima album.

Početkom osamdesetih Knežević svira u "Parnom valjku" i brzo nakon toga dolazi u grupu "Aerodrom" s kojom snima dva zapažena albuma, našavši se u matici novovalnih glazbenih zbivanja. U drugoj polovici osamdestih osniva "Žožu", solo projekt gdje svira i pjeva inspiriran Phil Collinsom. Snima singl i priprema album uz brojne svirke u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu...

Od početka devedesetih puno boravi u inozemstvu svirajući na turnejama s našim vrsnim glazbenicima, a bio je i član tzv. Sevdah Shuttle Banda iliti Treće Azre, zajedno sa Štulićem, Pađenom i Šojatom. S njima snima album "Balegari ne vjeruju sreći" i u tom sastavu završava svoj izričaj na sceni kao glazbenik-bubnjar, skladatelj, vokal i prateći vokal.

Devedesetih postaje značajan kao producent i menadžer vodećim glazbenicima poput Dine Dvornika, Josipe Lisac, Massima, Olivera Dragojevića, Jure Stublića, Filma... Tih godina osniva glazbenu agenciju Music Time. Osnivač je i duša nogometne selekcije hrvatskih glazbenika okupljenih pod nazivom "Humane zvijezde".

Nakon agresije na Hrvatsku organizira humanitarne koncerte s Vladimirom Mihaljekom, a postepeno se uključuje u kompletnu organizaciju gotovo svih humanitarnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Jedan je od osnivača Hrvatske glazbene unije. Koncerte je producirao i organizirao gotovo do zadnjeg trena.

>> Preminuo bubnjar Azre, Aerodroma i Drugog načina Branko Knežević-Kneža

Komentara 1

DU
Deleted user
04:05 11.10.2014.

Počivao u miru....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije