Naslovnica Kultura

Opet ti Hercegovci!

23. rujna 2006. u 16:33 148 prikaza
kul-opet-txt.jpg
Foto: import

Pa ja se ovdje osjećam kao estradna zvijezda, kao Severina  uzviknuo je Milan Ivkošić, Večernjakov kolumnist i urednik, dok je unosio posvete u knjigu sugestivna naziva "Opet ti Hercegovci" koju potpisuje sa širokobriješkim kolegom Zdenkom Ćosićem. Njegova konstatacija i nije bila satira jer na jednom predstavljanju knjige nije odavno viđeno tolike publike. Ona je u petak na večer okupirala dvoranu širokobriješkoga kina Borak, gdje je knjigu predstavio autorski dvojac Ivkošić  Ćosić, a predstavljali su je također i večernjakovci Anita Malenica i kolega Robert Bubalo.

Tajna je u korijenima
U knjizi je sublimirano oko 150 objavljenih i neobjavljenih kolumni.  Iako naziv knjige "Opet ti Hercegovci" upućuje da se Ivkošić i Ćosić bave fenomenom Hercegovine i Hercegovaca koji se posljednjih 15-ak godina promatraju kroz prizmu ratnih profitera i švercera, knjiga se bavi puno širim spektrom društvenoga i političkoga fenomena u Hrvatskoj, BiH, Europi.  Kad sam se novinarstvom počeo baviti 1967. godine, nisam niti slutio da će mi Hercegovina i Hercegovci biti tema toliko puta. Mislim da su Hercegovci sredstvo za opću stigmatizaciju hrvatskih nacionalnih vrijednosti. Motivacija da se bavim Hercegovinom u svojim tekstovima pojačana je i time što sam rođen u blizini i što su moji korijeni iz istoga kraja. Nadam se da će druga knjiga biti izdana u nešto drukčijem stilu, stilu koji neće izgledati patnički jer vidim da se ovdje i ne živi patnički  kazao je Milan Ivkošić objašnjavajući motive zbog kojih je apologetski stao iza Hercegovine i njezinih stanovnika.

Ćosić i o Oleni
Koautor knjige Zdenko Ćosić bavi se političkim ambijentom u BiH, previranjima i podmetanjima secirajući sudbine ljudi koji žive u takvu ambijentu. On je, primjerice, u jednoj kolumni stao u obranu nesretne Ukrajinke Olene Popik, koja je u Mostaru, umrla zaražena virusom side. U doba kad je Ukrajinka stigmatizirana kao prostitutka koja u kvazipuritanskoj Hercegovini svjesno širi opasnu bolest na konzervativne u katoličkom duhu odgojene Hercegovce, Ćosić upozorava da ona nije vještica, niti ubojica, već žrtva koja se našla u nesretnu životnom kolopletu iz kojeg se nije mogla izvući.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas