Naslovnica Kultura Glazba

Opera u čast kulturne suradnje Talijanske Republike i Hrvatske

Nakon svečane izvedbe u srijedu, predstava u režiji P. L. Pizzija i pod ravnanjem maestra Bareze na programu je još večeras, 7. listopada
07. listopada 2016. u 09:54 1 komentara 158 prikaza
Butterfly
Foto: Mara Bratoš/HNK
Pogledajte galeriju 1/3

U suradnji Opere zagrebačkog HNK i Arene Sferisterio iz Macerate, u Zagrebu je u srijedu izvedena Puccinijeva opera Madama Butterfly, a još jedna izvedba na programu je večeras, 7. listopada.

S talijanskom predstavom u Zagreb je stigao i njen glasoviti redatelj Pier Luigi Pizzi, kao i vrsni solisti. Predvode ih Donata D’Annunzio Lombardi u ulozi Cio-Cio San, Annunziata Vestri kao Suzuki i Massimiliano Pisapia kao Pinkerton, a u izvedbama sudjeluju i hrvatski pjevači Diana Hilje, Božimir Lovrić, Nikša Radovanović, Siniša Štork, Alen Ruško, Igor Hapač i ostali. 

Svi oni nastupaju uz Orkestar i Zbor Opere HNK pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.

Izvedbe su priređene u povodu 25. obljetnice osnutka Talijanske unije i 20. obljetnice Ugovora o pravima manjina između Talijanske Republike i Republike Hrvatske, a intendatica HNK Dubravka Vrgoč najavila je nastavak suradnje s festivalom u Macerati, ističući kako je riječ o iznimnom događaju kojim se još snažnije povezuju dvije susjedne zemlje. 

Veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani, najavljujući projekt, ukazao je na izvrsnost veza između Hrvatske i Italije, posebno ističući vitalnost odnosa na području kulture, obogaćenih ne samo dubokim povijesnim vezama nego i plodnom prisutnošću hrvatske manjine u Italiji i talijanske manjine u Hrvatskoj.

Pod pokroviteljstvom predsjednika obiju zemalja, ovu demonstraciju odlične kulturne suradnje Hrvatske i Italije potpomogli su i Veleposlanstvo Republike Italije u RH, Talijanski institut za kulturu, Narodno sveučilište iz Trsta te Talijanska unija.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • b7:

    napokon normalna opera ali samo dvije izvedbe....