Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova knjiga

Opasni kriminalci i još opasniji mirni građani

roslund i hellstrom
arhiva Znanje
01.12.2013.
u 15:54

Anders Roslund je nagrađivani novinar, a Börge Hellström bivši kriminalac. Zajedno su autorski dvojac koji piše ubojite krimiće.

Anders Roslund je nagrađivani novinar, a Börge Hellström bivši kriminalac. Zajedno su autorski dvojac koji piše ubojite krimiće. Slavni su u Švedskoj, ali i mnogo šire, izvan svoje domovine. Posebnost je njihovih djela u tome što doslovno iznose insajderske informacije – primjerice, kako funkcioniraju stvari u švedskom podzemlju i kako se živi u tamošnjim zatvorima – koje je Hellström iskusio na vlastitoj koži. To njihovim romanima daje nevjerojatnu autentičnost i uvjerljivost. No, istovremeno Roslund dodaje novinarska opažanja o svim negativnim stranama švedskog društva, a time njihovi romani daleko nadmašuju domete uobičajenih krimića. S druge strane, pak, svaka njihova priča ujedno je i triler koji postaje knjiga koja se doslovno ne ispušta iz ruku.

Izdavačka kuća Znanje nedavno je objavila njihov roman “Zvijer” (urednica Bojana Franić, prijevod Lidija Škarica, cijena 29,90 kuna). Priča je to koja počinje bijegom iz zatvora, a nastavlja se prateći pedofila predatora koji vreba pred dječjim vrtićem. Njegova je najnovija žrtva petogodišnja djevojčica, brutalno silovana i ubijena. Njezin će otac uzeti pravdu u svoje ruke. Postat će ubojica, za mnoge pravednik... No, tek tu zapravo počinju pravi zapleti.

Državni tužitelj tražit će za njega maksimalnu kaznu zatvora, a policijski inspektori dokaze da podupru njegovu tvrdnju da je ubio kako bi od zvijeri spasio nove djevojčice. Ali što kada putem uzimanja pravde u svoje ruke krenu i mještani jednog gradića u kojem živi čovjek koji se prije dvadeset godina ekshibicionistički skinuo u dvorištu škole, ali nikada nije dotaknuo nijedno dijete?

Roslund i Hellström sjajno pletu priču, ali i dižu njene tenzije. Odlične su stranice na kojima opisuju svijet okorjelih kriminalaca koji u zatvoru ubijaju seksualne prijestupnike, ali podjednako dobre i one koje opisuju svijet mirnih građana koji su daleko od mira. Priča je to koja vas tjera da mislite – i bojite se – i dugo vremena nakon što ste sklopili korice onog što ponekad podcjenjivački zovemo “pravim krimićem”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije