Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lisinski arioso

Omiljeni srpski bariton podigao Zagreb na noge

Lisinski
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
09.12.2017.
u 15:42

Ovacije su trajale dugo, čak i nakon što je na bis otpjevao i ariju Germonta starijeg iz Traviate.

“Neprijatelj domovine!?”, pita pjevajući, Carlo Gérard, lik iz opere Andrea Chénier dok potpisuje denuncijaciju protiv naslovnog lika. I onda se grohotom nasmije, pa doda: “Toj staroj bajci narod još uvijek blaženo nasjeda.” Bio je to jedan od dramatičnih opernih, a politički vrlo aktualnih trenutaka na preksinoćnjem koncertu ciklusa Lisinski arioso, u kojem je gostovao bariton Željko Lučić.

Univerzalne podudarnosti

Naravno, nije veliki srpski umjetnik došao u Zagreb da bi arijama komentirao političku situaciju i stanje duha u Hrvatskoj, nego su takve podudarnosti česte kad je velika univerzalna umjetnost u pitanju. Dakle, ne zbog politike, nego zbog oduševljene publike, Željko Lučić je potpuno ispunio zadatak. Pokazao je i dokazao zašto je toliko tražen, omiljen i nekoliko godina unaprijed zauzet, od Metropolitana nadalje.

S obzirom na to da je riječ o velikom verdijanskom baritonu, logično je što je čitav prvi dio koncerta bio posvećen Verdiju, uključujući i orkestralne ulomke u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Lučić je odabrao tri arije srodne po dramatičnosti i snažnim emocijama koje u njima izražavaju Nabucco, Jago iz “Otella” i grof Anckarström iz “Krabuljnog plesa”, a vrhunac uživljenosti, napetosti i uvjerljivosti ostvario je uz pomoć sjajne i ravnopravne partnerice Ivane Lazar u velikom duetu Gilde i Rigoletta “Tutte le feste al tempio...”.

Naša sopranistica i slavni gost kao da su samo obnovili kemiju zajedničkog nastupa u Rigolettu koji smo imali povlasticu svojedobno vidjeti i na pozornici zagrebačkog HNK.

Ivana Lazar je k tomu impresivan prilog sjajnoj večeri dala i u drugom dijelu pjevajući tehnički izvrsno i s razumijevanjem ariju “Regnava nel silenzio” iz Donizettijeve “Lucije di Lammermoor”. Lučić se, pak, dokazao i kao veristički junak Tonijevom prologom iz Leoncavallove opere “I Pagliacci” i spomenutom arijom “Nemico della Patria?!”. Za kraj je ostavio još jednu ognjem i bijesom prema “prokletom soju dvorjana” nabijenu ariju Rigoletta.

Večeras još jedan velikan

Ovacije su trajale dugo, čak i nakon što je na bis otpjevao i ariju Germonta starijeg iz Traviate.

Premda ga čujemo mnogo rjeđe nego publika u Metropolitanu, Lučić je bez svake sumnje i potpuno zasluženo veliki miljenik i zagrebačke publike, a ta je ljubav ovim koncertom utvrđena.

Već večeras, hram glazbe u svom ciklusu Lisinski subotom dovodi još jednog glazbenog velikana: maestra Ivána Fischera i njegov Budimpeštanski festivalski orkestar, jedan od najboljih simfonijskih sastava svijeta. Sviraju Bacha, Bartóka i Brahmsa.

Komentara 3

Avatar Ksaver38
Ksaver38
21:27 09.12.2017.

Kako ovdje nitko ne komentira o Srbinu koji je pjevao u Zagrebu? Ili čitatelji Večernjaka nisu potkovani znanjem o arijama?

KR
kruti193
17:32 09.12.2017.

ko nas bre zavadi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije