Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVNI GOST

Oliver Stone dolazi u Zagreb!

'U.S. film director Oliver Stone (L) and Venezuela\'s President Hugo Chavez pose for photographers during a red carpet at the 66th Venice Film Festival September 7, 2009. REUTERS/Tony Gentile (ITALY E
'TONY GENTILE'
04.04.2013.
u 13:22

Šesti Subversive Festival pod krovnom temom Utopija demokracije održat će se od 4. do 18. svibnja

Subversive film festival već nas je navikao na iznimno važne goste koje iz godine u godinu dovodi u Zagreb, no dosad se uglavnom radilo o velikim teoretičarima i utjecajnim aktivistima. Ovaj put u goste im dolazi i jedna velika hollywoodska zvijezda – scenarist, redatelj i producent Oliver Stone!

Pored natjecateljskog programa, festival će premijerno prikazati deset epizoda dokumentarnog serijala "Neispričana povijest Sjedinjenih Država" trostrukog oskarovca Olivera Stonea. Iako je najpoznatiji po svojim holivudskim igranim filmovima, Stone će u Zagrebu govoriti o svom političkom angažmanu u sklopu okruglog stola na kojem će nastupiti s Tariqom Alijem. Dokumentarni projekt "Neispričana povijest Sjedinjenih Država" Oliver Stone opisao je kao najambiciozniju stvar koju je ikada učinio, sasvim sigurno u dokumentarnoj formi, a možda i u igranoj. A prisjetimo se, u njegovu rezimeu nalaze se i filmovi "Vod smrti", "JFK", "Nixon" "Rođeni ubojice", "Evita" i drugi na kojima je radio u nekoj od ključnih funkcija.

Petnaestodnevni Subversive Festival počinje filmskim programom koji se održava u prvom tjednu i donosi 50-ak naslova u nekoliko sekcija. Ovogodišnja je novost službeni natjecateljski program koji će ponuditi izbor recentnih europskih i svjetskih igranih i dokumentarnih filmova tematski vezanih za ovogodišnji festivalski fokus – utopiju demokracije. Natjecateljski će program otvoriti istočnoeuropska premijera dokumentarnog filma Pervertitov vodič kroz ideologiju uz prisustvo autorice Sophie Fiennes. U ovom nam konceptualnom dokumentarcu Slavoj Žižek – kroz filmske klasike kao što su Scorseseov Taksist, i Kubrickov Full Metal Jacket te kroz pokoje ostvarenje B-produkcije kao što je Carpenterov Oni žive – upućuje na ideologiju čiji „skriveni univerzalni okvir mora biti raskrinkan kako bi priliku dobile oslobađajuće političke promjene“.

Uz niz predavanja i razgovora s gostujućim redateljima popratni filmski program uključuje i retrospektivu pod nazivom Chris Marker – Mjesto oproštaja. Riječ je o hommageu filmskom velikanu koji nas je napustio sredinom prošle godine u svojoj 91. godini, a koji je za života stajao na braniku "umjetničke ljevice". Osim toga, popratni program donosi i sekciju Queer izvan svoja četiri zida. Riječ je o izboru filmova koji angažirano, ali i estetski promišljeno, spajaju političko i seksualno, privatno i javno, duhovno i svjetovno.

Šesti Subversive Festival pod krovnom temom Utopija demokracije održat će se od 4. do 18. svibnja u kinima Europa i Grič te kazalištu ZKM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije