Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autobiografski roman

'Ogrtač' otkriva emotivan raskid s prošlošću i saznanje o karcinomu dojke

Snježana Strbad
11.12.2018.
u 10:43

Autorica Snježana Strbad predstavit će svoju knjigu 'Ogrtač' u srijedu 12. 12. u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović

Autobiografski roman Ogrtač govori u isto vrijeme o emotivnom raskidu s prošlošću i saznanjem da sam imala karcinom dojke.

Maskembal u kojem igramo različite uloge na pozornici života traje godinama, jer bojimo se pred drugima pokazati koliko smo ranjivi ili drukčiji. Sve do trenutka dok knjiga istine o tome tko smo, zapravo, ne počne nas pratiti kao sjenka.

Najjača stvar je zrcalo. Jer ono vidi sve. Od njega ne možete sakriti ni fizički izgled tijela kao ni karakter, ni saznanje da ste u vezi, a u stvari ste sami. I tada ostaje istina da ono što vidimo u zrcalu je istina, jedna i jedina. I tada pada dio ogrtača kojim smo se zaogrnuli na maskembalu i tada se otkriva koliko smo jaki iznutra, koliko smo sami sebi lijepi bez kose, trepavica, obrva, napuhani i podbuhli od kemoterapija.

Svi smo na neki način ogrnuti nevidljivim ogrtačem iza kojeg skrivamo svoje slabosti. A istinu, kakve smo osobe, skrivamo u velikoj mjeri od javnosti samo zato kako bismo bili zamijećeni. Karcinom me potaknuo da se vratim u onaj svoj iskonski bitak. Da mi stijena bude moja unutarnja snaga. Ponovo sam uvidjela ono na što sam davnih dana zažmirila i jurila kroz život brzinom Formule, da su ljepota žene, moralna načela, prevladavanje straha duhovitošću, čovječnost, snaga potpore, obitelj, kako se izdići iznad svega kada si sam i kad nemaš potporu partnera, a imaš karcinom, sasvim različiti od igrokaza priznanja i važnosti društvenog statusa. Kemoterapija ne poznaje markiranu odjeću, društveni status kao i fizički izgled tijela. Kemoterapija razliku ljude samo prema vrsti i stupnju karcinoma.

Zagrebala sam u svoj iskonski bitak i izvukla svu unutarnju snagu začhurenu u klupko. U inat njemu, pjevala sam, plesala i smijala se. Jednom riječju, živjela sam kao da sam najzdravije biće na svijetu i nisam se obazirala na njega. Živjela sam kao da se ništa nije dogodilo, jedini podsjetnici bili su simptomi kemoterapije i moje tijelo koje se u jednom trenutku toliko izobličilo da sam sve više bila sličnija Miss Piggy iz Muppetsa.

Knjiga nije opterećena medicinskim nazivima i njie pisana kao stručni priručnik. Isto tako nije pisana samo za one koji imaju karcinom, već se u njoj mogu pronaći svi koji imaju bilo kakav problem, za njih veliki.

Humane zvijezde Hrvatske i njihova plemenitost koja traje već petnaest godina potaknula me da napišem knjigu. Ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu probudili su u meni putnika koji ih je pratio gdje god da su igrali i kad god su mi to ostale obaveze dozvoljavale. Plemenitost svih koji igraju za Humane zvijezde Hrvatske '03 da pripomognu djeci s zdravstvenim teškoćama, slabijeg imovinskog stanja, kupnju medicinski aparata ili za izgradnju sportskih objekata za djecu i mlade u Hrvatskoj i inozemstvu imaju posebno značenje. Sinergija poznatih osoba koji su nečiji idoli i oni manje poznati javnosti, svi oni zajedno pomažu nekom djetetu.

Izuzetno mi je drago da je već određen broj knjiga prodan, a prihodi od prodaje knjige namijenjeni su za Udrugu Krijesnica i Udrugu Jak kao Jakov.

Moji snovi su postali stvarnost, jer se zapravo kako je i P. Coelho rekao cijeli svijet urotio da ono što sam zaželjela postane stvarnost. Da ova knjiga bude nekome motivacija, da u nekome probudi njegovu unutarnju snagu, da ako netko želi skine svoj ogrtač i uživa u životu. A najvažnije je da je moj san dobio notu humanitarnog karaktera. Izuzetno mi je drago da će u ovo predblagdansko vrijeme biti i promocija knjige u Zagrebu, u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović 12.12.2018 u 19:30 sati. Vrijeme kada svi opraštamo, darujemo druge i pokazujemo ljubav prema drugima.

Može se povući i paralela između naziva knjige Ogrtač je i Sv. Martin koji je jedne studene zimske večeri vračajući se s dužnosti sreo siromaha u dronjcima. Siromah ga zamolio za milostinju, a kako Sv. Martin nije imao kod sebe novaca, mačem je rasparao svoj ogrtač i zaogrnuo siromaha. Moja knjiga Ogrtač također govori o ljubavi prema čovjeku, ako sebe daš drugome dao si mu sve. Sretna sam što tu ljubav koju nosim u sebi mogu dijeliti drugima. Jer dajući ljubav ili osmijeh drugima ljudima znači da sam čovjek, žena koja je skinula svoj ogrtač i ne boji se svijetu pokazati, ne boji se prijateljima i poznanicima pokazati i reći da ih voli, da sam tu ako me žele kao prijatelja ili poznanika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije