Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Održana svečana premijera filma “Mrtve ribe”

Mrtve ribe
Foto: Promo
1/32
PR
Autor
PR članak
20.12.2017.
u 14:49

Najnovije ostvarenje redatelja Kristijana Milića!

Posebna svečana premijera novog filmskog hita redatelja Kristijana Milića “Mrtve ribe” održala se jučer 19. prosinca u kinu Cineplexx City Center one East.

Nakon zapaženih sudjelovanja i nagrada na filmskim festivalima novo ostvarenje Kristijana Milića, redatelja iznimno uspješnog hrvatskog hita „Broj 55“, napokon je stiglo na velika platna. Mozaični film „Mrtve ribe“ okupio je impresivnu glumačku postavu sa čak 42 glavne uloge te je sniman na više od pedeset lokacija u gradu Mostaru i okolici. Govori o poslijeratnim posljedicama na ljude ali i na cijela mjesta i gradove. Film je pun simbolike koja će oduševiti sve fanove Kristijana Milića ali i stvoriti nove.

Film je osvanuo već na nekoliko festivala i pobrao pozitivne ocjene i pohvale kritičara. Dragan Despot osvojio je nagradu na Vukovar Film Festivalu, a film je ovog ljeta osvojio i dvije nagrade na festivalu u Puli.

Na jučerašnjoj premijeri, uspjehu filma nazdravljalo se u ugodnom društvu ekipe iz filma te uz osvježavajuće piće dobrodošlice.

Projekciji su prisustvovali glumci i ekipa iz filma ali i brojni poznati iz svijeta medija i kulture, između ostalog i Ranko Ostojić, glumci Dragan Despot, Anja Šovagović Despot, Csilla Barath, Ornela Vištica, Marijana Mikulić, Jelena Perčin, Momčilo Otašević, Marko Cindrić, Ivan Skoko, Marinko Prga, Miran Kurspahić, Armin Omerović te redatelj Kristijan Milić i producent Slaven Knezović i mnogi drugi.

Na kraju filmske projekcije održali su se kraći govori zahvale te su, uz veliki pljesak, na pozornicu na svečani naklon izašli glumci i ekipa filma te redatelj Kristijan Milić.

 

Mrtve ribe mozaični je film o poslijeratnom provincijskom gradiću koji prati sudbine dvadesetak likova. Radnja filma prati događaje u neimenovanom gradiću tijekom jednog dana dok sugrađani pokušavaju, svaki na svoj način, proniknuti u motive neobičnog samoubojstva njihovog sugrađanina Profesora. Naime Profesor je dan prije izvršio samoubojstvo i to na prilično bizaran način: ubio se pištoljem za ubijanje stoke. Najviše zbog tog detalja, Profesorovi sugrađani u potrazi su za odgovorima na nerazjašnjena pitanja. Tako govore i o sebi, ali i o gradiću u kojem se sve to događa, tvoreći fresku u kojoj je glavni lik zapravo - grad.

Film u kojem postoje čak 42 glavne uloge snimljen je u hrvatsko-bosansko-hercegovačkoj koprodukciji tijekom proljeća prošle godine na više od pedeset lokacija u gradu Mostaru i okolici. Glumački ansambl predvodi jedan od najznačajnijih domaćih glumaca Dragan Despot dok se u ostalim ulogama pojavljuju Asja Jovanović, Marijana Mikulić, Ornela Vištica, Nermin Omić, Dražen Mikulić, Goran Bogdan te mnogi drugi.

Kristijan Milić ovaj film režirao je prema scenariju Josipa Mlakića tj. prema zbirci pripovijedaka “Mrtve ribe plivaju na leđima” koju je Mlakić objavio 2011., a koja je u međuvremenu imala i nekoliko kazališnih izvedbi. Mlakićeva zbirka sastoji se od 15 novela koje su sve vezane uz bosansko-hercegovački, etnički i vjerski podijeljeni gradić. Kao i u filmu, međusobno isprepletene priče zbirke imaju ishodište u početnom motivu, samoubojstvu lokalnog pjesnika i bivšeg profesora.

Film „Mrtve ribe“ od 21.12. u kinima!

Želite prijaviti greške?