Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CANNESKI HIT

Odlična alegorijska komedija Wesa Andersona o odrastanju

kraljevstvo12_nnn_ekr_11061
arhiva
15.06.2012.
u 19:02

Razigranim filmom smještenim na izletnički otočić šezdesetih vrlo je uspješno otvoren festival u Cannesu

U kina je došao novi film Wesa Andersona, komedija “Kraljevstvo izlazećeg mjeseca” kojom je otvoren festival u Cannesu.

Smješten na izletnički otočić šezdesetih, film prati odiseju odmetnutog Sama i njegove mračne djevojke Suzy. Sam je dobrodušno, ali neprilagođeno siroče koje već na početku filma “daje ostavku” na mjesto Kaki izviđača te svojim nestankom pokreće otočku spasilačku potragu.

Otkrivanje seksa

Uskoro nestaje i Suzy, inteligentna, melodramatična djevojčica koja teško kontrolira agresiju. Mladi bjegunci ujedinit će se u crnohumornoj romansi u kojoj Anderson do apsurda dovodi novootkrivenu seksualnost i osjećaj neprilagođenosti 12-godišnjih junaka. U filmu se ponovno pojavljuju Andersonovi stalni suradnici poput Billa Murraya i Jasona Schwartzmana, kao i pridošlice Bruce Willis i Tilda Swinton koji su se odlično uklopili u pomaknuti svijet tog redatelja.

Najveću pohvalu zaslužio je debitant Jared Gilman u ulozi Sama, odlučnog da pobjegne iz kampa koji za njega više sliči na “gospodara muha” nego na bezbrižno ljetno utočište, a vrlo je dobra i njegova partnerica Kara Hayward u ulozi starmale Suzy koja bez očitog razloga odbacuje obitelj.

Gledatelji koji poznaju Andersonov rad uočit će izostanak Owena Wilsona koji se dosad pojavljivao u svim njegovim uspješnicama.

Ponovno Coppola

Karakteristična visoka stilizacija ponovno je prisutna, ali ni u jednom trenutku ne djeluje kao da je sama sebi svrhom, nego je odlično uklopljena u retro atmosferu pojačanu zrnatom slikom dojmljive dubine, snimljenom 16-milimetarskom kamerom.

Nadrealnu, alegorijsku radnju osmislili su Anderson i Roman Coppola, koji je s redateljem surađivao i na “The Darjeeling Limited”, a usudili bismo se reći da je ovo čak bolje, zrelije djelo. Anderson je u opus dodao još jedan film koji je teško ne voljeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije