Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMPERIJ UZVRATIO UDA

Odlazak vrhunskog zanatlije: Irvin Kershner

Irvin Kershner
AFP
29.11.2010.
u 16:49

Veliki pedagog i redatelj, koji je režirao filmove iz serijala o tajnom agentu 007 i Ratovima zvijezda, preminuo je u Los Angelesu nakon duge i teške bolesti u 88. godini

U povijesti filma ima nekoliko vrhunskih zanatlija, koji nisu davali svojim filmovima nekakav "autorski" pečat i o kojima nitko neće objaviti monografiju, a koji su napravili više dobrih filmova – i mnogo manje promašaja – od brojnih razvikanih "sineasta". Takav je bio Richard Brooks, takav je John Badham, a takav je bio i Irvin Kershner, Lucasov profesor na filmskoj akademiji kojeg je taj hollywoodski revolucionar angažirao za drugi nastavak svoje sage koja je izmijenila svijet.

Rođen u Philadelphiji, Kershner je prvo studirao slikarstvo i fotografiju, da bi ga filmu na USC (University of Southern California) podučio tadašnji dekan tog sveučilišta, veliki filmaš i sjajni montažer srpskog porijekla Slavko Vorkapić. Kershner je počeo kao dokumentarist, filmovima State Departmenta namijenjenima u obrazovne svrhe na Bliskom istoku, da bi mu u igranom filmu prvu priliku, kao i bezbrojnim drugima, dao Roger Corman, za kojeg je 1958. režirao "Zasjedu u ulici droge". Nakon brojnih niskobudžetnih filmova i bezbroj epizoda TV-serija poput "Golog grada i "Gradića Peytona", krajem sedamdesetih ostavio se režije i posvetio pedagoškom radu na filmskoj školi USC-a, iz koje su izašli brojni veliki filmaši.

- Nisam vjerovao u "Oči Laure Mars". Vjerovao sam u ideju s kojom sam počeo raditi film, ali nisam vjerovao u ono što mi je nametnuto izvana tijekom snimanja samog filma – rekao je za film s Faye Dunaway koji mu je zamalo bio zadnji u karijeri.

Iz "mirovine" ga je izvukao njegov učenik George Lucas, kojem je nakon istupanja iz redateljske udruge zbog svađa oko nepropisne špice za prve "Ratove zvijezda" zbog sindikalnih propisa trebao zamjenski redatelj, član udruge, za nastavak, "Imperij uzvraća udarac".

- Rekao sam mu: "Od svih mladih redatelja, vrućih faca kojih sada ima, ti bi mene?" A George mi je odgovorio: "Pa, zato što znaš sve što bi jedan hollywoodski redatelj trebao znati, ali ne spadaš u Hollywood." To mi se svidjelo.

Nakon po većini procjena najboljeg filma u cijeloj Lucasovoj zvjezdanoj sagi, reaktivirani redatelj postao je i jedini Amerikanac koji je režirao nekog Bonda, povratnički film Seana Conneryja "Nikad ne reci nikad". Svoj njuh za buduće zvijezde dokazao je angažiravši za taj film izvrsnog instruktora borilačkih vještina, koji mu je napravio nevolju na snimanju: malo se zanio i slomio zapešće Seanu Conneryju. Bio je to Steven Seagal, koji će i sam pet godina nakon toga početi glumiti, a u čijem je filmu "Na smrtonosnom tlu" Kershner odglumio filmskog redatelja. Bila je to jedna od njegove dvije filmske uloge: kod još jednog svog pulena, Martina Scorsesea, u "Posljednjem Kristovu iskušenju" glumio je Zebedeja, oca apostola Jakova i Ivana.

Taj vrhunski zanatlija "sedme umjetnosti", "specijalist za nastavke" koji je režirao i "Čovjeka zvanog konj 2" i "Robocopa 2", svoj filmski kredo sveo je u jednostavnu rečenicu:

- Za mene je stvar ponosa da se film napravi brzo i da ga se napravi dobro. Jasna mi je potreba za kompromisima. Ne postoji nešto što je savršen kadar ili savršen film. Svrha filma nije da napraviš spomenik samome sebi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije