Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijenale u Firenci

Odlazak na cijenjenu svjetsku smotru ovisi o pet tisuća eura

Mirko Šević
arhiva VL
21.01.2011.
u 14:08

Potrebno je prijaviti pet donatora koji zajedno snose ukupne troškove sudjelovanja, što je nešto manje od 5000 eura

Samozatajni i samouki slikar Mirko Šević iz Topuskog, gotovo nepoznat u Topuskom i okolici, zbog svojih crteža u grafitnoj olovci i te kako je poznat u cijelom svijetu, a do sada je izlagao u galerijama od Beograda, Londona do New Yorka i Chicaga, a glasoviti umjetnički institut iz Haife uvrstio je prošle godine ovog Topuščana među najveće slikare 20. stoljeća u smjeru neonadrealizma. Prije nekoliko dana na adresu ovog umjetnika stigao je poziv iz Firence da sudjeluje na 8. međunarodnom bijenalu u Firenci, kao jedini predstavnik Hrvatske.

- Poziv sam dobio od specijalne umjetničke komisije čuvenog Bijenala, što je potvrda da nešto značim u svijetu modernog slikarstva, ali, kako stvari sada stoje, teško da ću otići na ovu svjetsku smotru, premda sam ovim pozivom izuzetno počašćen, ne samo ja nego i hrvatska moderna umjetnost. Naime, za odlazak na Bijenale u Firencu potrebno je prijaviti pet donatora koji zajedno snose ukupne troškove sudjelovanja, što je nešto manje od 5000 eura. Kada prijavim donatore, Bijenale stupa s njima u kontakt i novac se uplaćuje na račun ove umjetničke smotre, a zauzvrat su donatori vrlo opširno predstavljeni u specijalnim izdanjima i katalozima Bijenala, što im je izuzetna reklama u cijelom svijetu.

Nažalost, još nisam uspio naći ni jednog donatora pa moj odlazak u Firencu dolazi u pitanje. Vremena da nađem donatore imam još svega desetak dana, a zanimljivo je da se tvrtke u europskim i prekomorskim zemljama naprosto guraju kako bi podmirile troškove umjetnika iz svoje zemlje i tako predstavile i svoju djelatnost. No, što je, tu je. Troškove ne mogu snositi sam, a za umjetnost na ovim prostorima nikad nije baš bilo novca, a ni razumijevanja. Svjestan sam teške situacije u gospodarstvu, no još uvijek se potajno nadam da će neki uspješan vlasnik tvrtke ili neka institucija ponuditi pomoć - nada se Mirko Šević.

Komentara 1

BO
bonsai
16:35 21.01.2011.

Svi smo mi ili barem večina hrvata umjetnici , ja bi dodao i iluzionisti , treba biti jako dobar umjetnik za prezivjeti mijesec sa ovom hrvatskom plačom ili penzijom , zato i mi tražimo sponzore koji bi nam olakšali situacijuuaciju ,za uzvrat reklamirat čemo sve naše sponzore usmeno ili kroz natpise na odječi .potajno se nadamo da če nam se netko javiti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije