Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam Šime Šimatović

Odlazak filmaša i neumornog hrvatskog kulturnog prosvjetitelja

Šime Šimatović
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
05.11.2016.
u 14:20

Posljednji ispraćaj Ivana Šime Šimatovića, koji je preminuo 2. studenog, bit će u ponedjeljak, 7. studenog, u 14.30 u zagrebačkom Krematoriju

Pet dana nakon što je proslavio 97. rođendan, u Zagrebu je 2. studenog umro Šime Šimatović.

Rođen je 27. listopada 1919. u Perušiću u Lici. Nakon studija u glumačkoj školi Branka Gavelle, prvi angažman dobio je u HNK u Splitu. Nakon talijanske okupacije vraća se u Zagreb odakle odlazi u partizane. Osnovao je i vodio kazališnu grupu ZAVNOH-a te sudjelovao u pripremi i radu znamenitog Kongresa hrvatskih kulturnih radnika u Topuskom 1944. godine.

Nakon rata bio je jedan od glavnih organizatora hrvatske kinematografije (Jadran-film, Zagreb-film, Zagrebačka škola crtanog filma), te dugogodišnji predsjednik Društva filmskih radnika.

Filmsku režiju studirao je u Pragu i Berlinu. Uz igrane filmove "Kameni horizonti", "Naši putevi se razilaze" i "Pustolov pred vratima", snimio je i dvadesetak dokumentaraca, među kojima i onaj o Plitvičkim jezerima, nagrađen u Berlinu Srebrnim medvjedom.

S Ivanom Supekom i Edom Murtićem obnovio je 1984. rad Kluba Topusko, koji 1990. mijenja ime u Hrvatski kulturni klub te pod Šimatovićevim vodstvom organizira brojne tribine, promocije, koncerte i izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu, osiguravši i velike količine humanitarne pomoći u vrijeme Domovinskog rata.

Posljednja velika prosvjetiteljska akcija Šime Šimatovića, njegove supruge pijanistice Mire Flies i Hrvatskog kulturnog kluba bila je doniranje šezdesetak pijanina, uz koncerte istaknutih solista, školskoj djeci osiromašenih i u ratu stradalih hrvatskih mjesta, od Vukovara do Škabrnje. Za svoju djelatnost filmaša i plemenitog kulturnog prosvjetitelja Šimatović je dobio brojne nagrade i priznanja.

Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak, 7. studenog, u 14.30 na zagrebačkom Krematoriju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije