Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski zvukopis

Od Smoje do Marulića, hrvatske priče slušaju se i na ulicama New Yorka

Facebook
22.12.2022.
u 11:55

Mobilna aplikacija pomoću koje možemo slušati kratke urbane priče hrvatskih autora i odlomke pisanih djela stare hrvatske književnosti, nakon Zagreba, Splita i nekoliko naših otoka, aktivirana je i u New Yorku

Nakon Zagreba, Splita i nekih naših otoka, besplatna mobilna aplikacija Hrvatski zvukopis aktivirana je u New Yorku, prvoj urbanoj sredini izvan Hrvatske u kojoj žive Hrvati, stoji u objavi umjetničke organizacije YELO uz napomenu da im je sljedeća lokacija Rijeka.

Svoj projekt promovirali su tim povodom i u veleposlanstvu RH u Washingtonu D.C., Hrvatskom centru i Radio klubu u New Yorku te Sveučilištu Harvard u Cambridge, te upoznali raznoliku publiku s hrvatskim izričajem, književnošću i autorima. Podsjetimo, Hrvatski zvukopis aplikacija je nastala 2019., a sadrži zvučno oblikovane neobjavljene kratke urbane priče hrvatskih autora i odlomke pisanih djela stare hrvatske književnosti. Može se koristiti na mobilnim uređajima, aktivira se uz pomoć geolociranja. Dovoljno je instalirati mobilnu aplikaciju, uključiti geolociranje i prošetati se ulicama gradova u kojima je proveden program Hrvatski zvukopis i slušati priče.

Naratori priča su glumci Jelena Miholjević, Frano Mašković, Marko Jelić, Nataša Kopeč, Tvrtko Jurić, Ante Krstulović, Milica Manojlović, Mada Peršić, Vesna Tominac Matačić..., a priče snimljene na engleskom jeziku čitaju Marta Cerovečki, Vanja Miljak, Darko Poslek, Tvrtko Jurić i Daniel Dizdar. Na engleski ih je prevela Ellen Elias Bursac, predsjednica Američke udruge književnih prevoditelja.

Do sada su objavljene 73 priče različitih autora: Andrije Škare, Ankice Tomić, Borne Vujčića, Pere Kvesića, Zorana Žmirića, Marka Gregura i Sanje Pilić pa do klasika poput "Europa danas" iz pera Miroslava Krleže, "Pristupna besida" iz "Velog mista" Miljenka Smoje, "Kamen na cesti" Marije Jurić Zagorke, "Camao" Antuna Gustava Matoša, "Kiklop" Ranka Marinkovića, Ivane Brlić Mažuranić, "Zlatarovo zlato" Augusta Šenoe, Marka Marulića... Autorica projekta je Jelena Remetin, multimedijska umjetnica i producentica, a nositelj produkcije je umjetnička organizacija YELO. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije