Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Los Angeles

Obnovljene slike prema kojima su se tkale tapiserije

OUDRY
Arhiva
12.04.2010.
u 09:08

Gotovo su sigurno u zaborav pale tapiserije i zidni tepisi bez kojih se prvi hrvatski gastarbajteri 70-ih godina nisu vraćali kući, a slike lova ili jelena u šumi još se pamte.

Gotovo su sigurno u zaborav pale tapiserije i zidni tepisi bez kojih se prvi hrvatski gastarbajteri 70-ih godina nisu vraćali kući. Slike lova ili jelena u šumi još se pamte, a oni koji su ih donosili iz Njemačke i drugih gastarbajterskih odredišta sa žaljenjem su gledali kako njihovi sinovi jedva čekaju baciti u smeće taj kič sa zidova. Danas na njih i njihova tvorca podsjeća planetarna vijest da su “predlošci” te zidne mode restaurirani u radionici muzeja Getty u Los Angelesu. Tamo su, naime, restaurirane slike Jeana-Baptista Oudryja (1686.–1755.), slikara kasnog baroka i rokokoa, kojega je slava prvo dotaknula zahvaljujući slici Luja XV. kako u saintgermainskoj šumi lovi srnu.

No tek su mu slike seoskog života, a potom i egzotičnih zvijeri u prirodnoj veličini, čije je slikanje oko 1750. naručio grof Christian Ludwig II. Mecklenburški i Schwerinški, donijele slavu koja nije ugasla do danas. I to zahvaljujući upravo tome što su mu slike postale predloškom za masovnu proizvodnju tapiserija, zbog čega je bila osnovana glasovita beauvaiška manufaktura, koja je, kako bilježe povjesničari, punila kronično praznu kraljevsku blagajnu. Zahvaljujući gastarbajterima, novac je donosila do kraja 20. stoljeća, a možda će i iznova biti motiv za oživljavanje ugođaja u interijerima.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije