Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Obnovljene slike prema kojima su se tkale tapiserije

Gotovo su sigurno u zaborav pale tapiserije i zidni tepisi bez kojih se prvi hrvatski gastarbajteri 70-ih godina nisu vraćali kući, a slike lova ili jelena u šumi još se pamte.
12. travnja 2010. u 09:08 0 komentara 96 prikaza
OUDRY
Foto: Arhiva

Gotovo su sigurno u zaborav pale tapiserije i zidni tepisi bez kojih se prvi hrvatski gastarbajteri 70-ih godina nisu vraćali kući. Slike lova ili jelena u šumi još se pamte, a oni koji su ih donosili iz Njemačke i drugih gastarbajterskih odredišta sa žaljenjem su gledali kako njihovi sinovi jedva čekaju baciti u smeće taj kič sa zidova. Danas na njih i njihova tvorca podsjeća planetarna vijest da su “predlošci” te zidne mode restaurirani u radionici muzeja Getty u Los Angelesu. Tamo su, naime, restaurirane slike Jeana-Baptista Oudryja (1686.–1755.), slikara kasnog baroka i rokokoa, kojega je slava prvo dotaknula zahvaljujući slici Luja XV. kako u saintgermainskoj šumi lovi srnu.

No tek su mu slike seoskog života, a potom i egzotičnih zvijeri u prirodnoj veličini, čije je slikanje oko 1750. naručio grof Christian Ludwig II. Mecklenburški i Schwerinški, donijele slavu koja nije ugasla do danas. I to zahvaljujući upravo tome što su mu slike postale predloškom za masovnu proizvodnju tapiserija, zbog čega je bila osnovana glasovita beauvaiška manufaktura, koja je, kako bilježe povjesničari, punila kronično praznu kraljevsku blagajnu. Zahvaljujući gastarbajterima, novac je donosila do kraja 20. stoljeća, a možda će i iznova biti motiv za oživljavanje ugođaja u interijerima.

 

 

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.