Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Obnova Verdijeva Macbetha

obnova, Verdi, Macbeth, HNK Split
pixsell
13.03.2013.
u 15:12

Premijera u HNK Split 15. studenog 2010. bilo je prvo postavljanje tog zahtjevnog naslova u povijesti splitske Opere, a premijerna obnova donosi nam produkciju ponešto obnovljenog glazbenog ruha

Opera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta će u petak, 15. ožujka izvesti operu Macbeth Giuseppea Verdija. Riječ je o premijernoj obnovi predstave iz studenog 2010. kojom će ravnati maestro Filippo Zigante a režirao ju je Petar Selem. U naslovnoj ulozi nastupit će proslavljeni makedonski bariton Boris Trajanov, a ulogu Lady Macbeth tumačit će grčka sopranistica Sofia Mitropoulos.

Verdijeva opera Macbeth nastala je 1847, neposredno nakon Attile i mnogi je smatraju najhrabrijom, najkonzistentnijom i najidealističkijom operom tog razdoblja njegova stvaralaštva. Libreto je, prema velikoj Shakespeareovoj tragediji, sačinio Francesco Maria Piave, a djelo je praizvedeno u Firenci 1847. Ujedno, Macbeth je Verdijevo prvo temeljito susretanje s grandioznim Shakespeareovim svijetom. Riječ je o jednoj od najmračnijih i najmoćnijih tragedija velikog dramatičara. Smještena u Škotsku, drama se bavi psihološkim i političkim okolnostima koje nastaju nakon što škotski vojskovođa Macbeth, izabire zlo kao put ostvarenja svoje nezajažljive ambicije. Djelo je tako postalo i ostalo snažnom metaforom vlasti ogrezle u krajnjoj korupciji i zločinu.

Premijera u HNK Split 15. studenog 2010. bilo je prvo postavljanje tog zahtjevnog naslova u povijesti splitske Opere. Izvedba je doživjela nepodijeljen uspjeh kod publike, a publika je predstavu proglasila „odličnom“, „glazbeno-scenskom čarolijom“, kreacije izvođača „dojmljivim“ i tako dalje. Premijerna obnova donosi nam produkciju ponešto obnovljenog glazbenog ruha, s novim dirigentom i tumačem naslovne uloge. Maestro Filippo Zigante dirigent je bogate karijere koji redovito nastupa u najvažnijim talijanskih, ali i brojnim inozemnim opernim kazalištima i koncertnim dvoranama. Boris Trajanov bariton je izuzetno bogate međunarodne karijere, pjevač s više od devet stotina nastupa u kojima je nanizao više od 40 baritonskih uloga iz svjetske operne literature, dobitnik brojnih uglednih priznanja. Boris Trajanov je 2005. zbog svoje iznimne pjevačke karijere i promicanja ljudskih vrijednosti proglašen i doživotnim veleposlanikom UNESCO-a s naslovom “Umjetnik za mir“. Mlada grčka sopranistica Sofia Mitropoulos ulogu Lady Macbeth po prvi put je pjevala upravo u splitskoj produkciji iz 2010. Njen je tadašnji nastup u jednoj od vokalno i glumački najzahtjevnijih sopranskih uloga kritika jednoglasno ocijenila najvišim ocjenama.

U ostalim će ulogama nastupiti bas Ivica Čikeš  koji tumači ulogu Banca, tenor Domagoj Dorotić kao Macduff, a osim njih solisti su Vinko Maroević, Antonija Teskera, Mate Akrap, Tonči Banov, Jadran Barišković i Zlatko AurelioKokeza. Scenograf predstave je Ivo Knezović, kostimografkinja Dora Argento, koreografkinja i suradnica redtaelja Snježana Abramović Milković, zborovođa Domeniko Briški, dok su svjetlo i ton oblikovali Zoran Mihanović i Željko Mravak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije