Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milan Kundera

Objavljeno osmo izdanje poznatog romana Milana Kundere

nepodnošljva lakoća postojanja
arhiv vl
06.01.2013.
u 14:18

Zagrebačka Meandar Media objavila je poznati Kunderin roman o 1968. godini u prijevodu Nikole Kršića. Riječ je o naslovu "Nepodnošljiva lakoća postojanja".

Da se u Hrvatskoj ne čita samo \"Pedeset nijansi sive\" suvremene britanske autorice i TV producentice E. L. James, dokazuje i vijest da je zagrebačka Meandar Media upravo objavila osmo izdanje poznatog romana Milana Kundere \"Nepodnošljiva lakoća postojanja\". U prijevodu Nikole Kršića čitatelji tako mogu ponovno pročitati ljubavnu priču smještenu u kontekst poznatog Praškog proljeća iz 1968. godine i sovjetske okupacije tadašnje Čehoslovačke koja je potom uslijedila. \"Nepodnošljiva lakoća postojanja\" objavljena 1985. godine i to u Torontu smatra se najpopularnijom Kunderinom knjigom prevedenom na brojne svjetske jezike.

Jedan od najvećih svjetskih pisaca, Milan Kundera (rođen 1929. u moravskom Brnu) napustio je Prag 1975. i emigrirao u Pariz gdje živi i danas. Slavu je stekao romanom \"Šala\" (prvo izdanje 1965. u Pragu), a svoj je književni genij potvrdio nizom djela koja se odlikuju intelektualnom složenošću i književnom virtuoznošću. Od romana \"Polaganost\" iz 1994. godine piše na francuskom jeziku.

Iako je stalni kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, još je nije dobio. Nije u dobrim odnosima s matičnom književnošću. U književnosti se javio sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća i to pisanjem stihova, ali i dramskim opusom kojeg se kasnijih godina odriče jer da je bio nezreo. Kundera je izvođen i na hrvatskim pozornicama gdje su se mogle pogledati njegove drame \"Monade\", \"Ševa\", \"Žak fatalist i njegov gospodar\".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije