Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZALIŠTE

Objavljene nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta

pentagram
arhivska fotografija
10.11.2009.
u 15:48

Obznanjene su nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta, za dramu, operu i balet, a najbolje među njima saznat ćemo 24. studenoga s pozornice zagrebačkog HNK.

Obznanjene su nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta, za dramu, operu i balet, a najbolje među njima saznat ćemo 24. studenoga s pozornice zagrebačkog HNK. Ističemo neke od nominacija: za najbolju predstavu u cjelini (drama) nominirane su: "Dobri vojak Švejk“ Jaroslava Hašeka / Damira Lončara u režiji Damira Lončara u izvedbi ZGK Komedija, “Zagrebački pentagram” Damira Karakaša, Nine Mitrović, Igora Rajkija, Filipa Šovagovića i Ivana Vidića u režiji Paola Magellija i izvedbi ZKM-a te "Završnica“ Samuela Becketta u režiji Zlatka Svibena i izvedbi ansambla Osječkog ljeta kulture 2009. i GK Sisak.

Najbolji redatelj za dramu birat će se između Paola Magellija (“Zagrebački pentagram”), Zlatka Svibena (“Završnica“) i Vlatke Vorkapić (“Judith French”). Najbolja dramska glumica u glavnoj ulozi može postati jedna od sljedeće tri: Valentina Banci (Mommine u "Questa sera si recita a soggetto / Večeras improviziramo“, Linda Begonja (Glafira Aleksejevna u "Vuci i ovce“) ili Judita Franković (Tonka u “Judith French”). Za glavnu mušku ulogu nominirani su Vid Balog (Josef Švejk), Dražen Čuček (Damir u “Judith French”) te Igor Golub (Woyzeck u “Woyzecku“. Najbolja sporedna ženska uloga (drama) pripast će ili Ani Begić (Charlotta i Plivačica u "Don Juanu“) ili Nataši Dorčić (za ulogu u “Zagrebačkom pentagramu”) ili Kseniji Marinković (Gusmanica i Udovica u "Don Juanu“. U istoj kategoriji, ali za glumca za nagradu su predloženi Damir Lončar (Feldkurat Otto Katz u "Dobrom vojaku Švejku“), Borko Perić (Pierrot u "Don Juanu“) i Ivica Vidović (Otac u “Slučajevima običnog ludila”). Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina (drama, ženska uloga) kandinatkinje su Csilla Baráth – Bastaić (Josie/“Željezo”), Ivana Soldo (Clov u „Završnici“) i Nera Stipičević (Lily Bacon / “I konje ubijaju, zar ne?”). Ista kategorija, ali za glumca izdvaja Amara Bukvića (Dino / "Djeca sa CNN-a“), Antonia Franića (Joca Škokić / “Predstava Hamleta u selu Mrduša donja”) i Marka Petrića (Dijete / “Moje dijete”).

"Crvenkapica“, "Ne, prijatelj“ i "Petar Pan zgubidan“ predložene su za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež, a za najbolja glumačka ostvarenja, ženska i muška, u toj kategoriji nominirani su Judita Franković, Marija Kolb i Jasmina Žiljak te Saša Anočić, Frano Mašković i Damir Poljičak. Za najbolja glumačka ostvarenja u radio drami koje se dodjeljuju bijenalno svake neparne godine nominirani su Saša Anočić, Marija Kohn i Darko Milas. Najbolji redatelj TV drame trebao bi biti netko od trojice predloženih: Istvan Filakovity, Dražen Žarković ili Davor Žmegač.

Za najbolju kazališnu scenografiju najtječu se Dalibor Laginja, Ozren Prohić i Marta Crnobrnja te Miljenko Sekulić - Sarma, a za kostimografiju Doris Kristić, Leo Kulaš i Ana Savić Gecan.

Za najbolju opernu predstavu u cjelini “Faust”, “La Traviata” i “Orfej”, a za najbolje dirigentsko ostvarenje Nikša Bareza, Zoran Juranić i Ivan Repušić. Najbolja ženska operna uloga mogla bi biti ili Valentine Fijačko ili Margarete Klobučar ili Martine Zadro, a muška Vitomira Marofa ili Tomislava Mužeka ili Krešimira Špicera. Za izuzetno ostvarenje mladih opernih umjetnika do 30 godina kandidiraju Domagoj Dorotić, Marija Kuhar - Šoša i Marko Mimica.

Za najbolju baletnu predstavu nominirane su "Carmina Burana“, "Pepeljuga“ i "Romeo i Julija“, za najbolje baletno koreografsko ostvarenje Ansambl Baleta HNK u Zagrebu za "4 Razloga”, Nada Matošević i Staša Zurovac. Za najbolje ženske baletne uloge kandidiraju Pavla Mikolavčič, Sanja Neveščanin i Albina Rahmatullina, a za muške Andrei Koteles, Azamat Nabiullin i Aydar Valeev. Najbolja balerina do 28 godina bit će jedna od tri predložene: Remus Dimache, Ksenija Krutova ili Petra Vargović. Otprije se zna da su za životno djelo nagrađeni redatelj Georgij Paro te baletni umjetnik Nenad Lhotka, a Miši Martinoviću dodijeljena je nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije