Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

O povijesti i razvoju Plive u Muzeju grada Zagreba

Studijska izložba osmišljena je u četiri teme. Fokusira se na Zagreb kao industrijsko i financijsko središte Kraljevine SHS/Jugoslavije te industrijsko naslijeđe međuratnog doba
12. studenoga 2012. u 12:20 1 komentara 61 prikaza
pliva
Foto: "

Izložba o povijesti i razvoju zagrebačke farmaceutske kompanije "Pliva" održava se u sklopu druge etape projekta projekta "Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive" u Muzeju grada Zagreba od utorka 13. do 18. studenog kada traje program Tjedan Plive.

Predstavlja se period od osnutka kompanije 1921. godine do danas. Među znanstvenike koji su radili u Plivinom sektoru istraživanja i razvoja ubrajaju se i dobitnik Nobelove nagrade Vladimir Prelog. Pliva je poznata po rezultatima u istraživanju i razvoju sulfonamida te je tijekom 1930-ih godina postala jedan od prvih svjetskih proizvođača tog sintetskog kemoterapeutika. U 1970-im i 1980-im godinama istraživanje makrolida rezultiralo je Plivinim najvećim uspjehom – otkrićem antibiotika azitromicina.

U Tjednu Plive posjetiteljima Muzeja grada Zagreba omogućen je i besplatan posjet studijskoj izložbi Industrijski centar države: zagrebačka industrijska baština 1918.-1945., koja je okosnica druge etape projekta. Studijska izložba osmišljena je u četiri teme. Fokusira se na Zagreb kao industrijsko i financijsko središte Kraljevine SHS/Jugoslavije te industrijsko naslijeđe međuratnog doba. Prezentira utjecaj industrije na urbanistički i ekonomski razvoj grada te utjecaj ubrzane industrijalizacije na demografski rast i promjene u strukturi stanovništva.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • SamoDaTiKažem:

    Nadamo se da će se naći prostora za dvojac Čović-Sanader na ovoj izložbi, te na njihovu ulogu u razvoju Plive ...