Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film - Nož u leđa

Nož u leđa je efektan povratak pomalo zaboravljenog žanra

01.12.2019.
u 19:54

Novi film Riana Johnsona u kojemu glavnu ulogu tumači Daniel Craig klasični je krimić s nekoliko twistova, jednim posebno zanimljivim

U svoj toj frtutmi oko toga tko će, kako i kada snimati novog Jamesa Bonda te nagađanja oko sasvim nove trilogije izgubila se priča kako Rian Johnson i Daniel Craig snimaju svoj film. Knives Out ili Nož u leđa ipak je sve samo ne intermezzo do novih Ratova zvijezda ili Jamesa Bonda. Jer, podsjetimo samo, Rian Johnson treba raditi prvi dio nove trilogije (radio je i Posljednjeg Jedija), a novi James Bond treba biti Craigov posljednji. Nož u leđa klasičan je no istodobno i iznimno zabavam 'whodunit' krimić s gotovo pa nevjerojatnom postavom glumaca. Christopher Plummer koji je kao staro vino, u ulozi je Harlana Thrombeyja, bogatog pisca krimića koji ne podnosi svoju disfunkcionalnu obitelj. Ime filma potječe od njegova najvažnijeg romana 1000 knives, 1000 noževa kojega u filmu zastupa bizarna memorabilija. A koja, naravno, jedva čeka da stari Harlan 'otegne papke' pa se domognu njegova pozamašnog nasljedstva. Dio je toga u čistom novcu, desecima milijuna dolara, dio u autorskim pravima na njegove knjige po kojima za života nije dozvoljavao da se rade filmovi i serije, a dio je u prekrasnom imanju na kojem se većina radnje zbiva. I sad, tu su Harlanova kćer Linda (Jamie Lee Curtis) koja je udata za Richarda (Don Johnson), a njih dvoje imaju sina Ransoma, tumači ga Chris Evans. Onda je tu sin Walt kojega tumači ovdje opet sjajni a neuobičajeno opušteni Michael Shannon, on ima i ženu Donnu te sina Jacoba koji je desničarski nastrojeni internetski trol. Obratite pozornost, ovaj je lik mala Johnosnova osveta internetskim trolovima koji su ga zasipavali uvredama upravo zbog Posljednjee Jedija. Tu je i snaha Joni (Toni Collette) i njezina kćer, Harlanova unuka Meg koju tumači sve zgodnija mlada Australka Katharine Langford. Uz prabaku Wanettu.

Svi se oni okupljaju u Harlanovoj obiteljskoj kući nakon vijesti o njegovoj smrti koja se događa upravo u noći proslave njegova 85. rođendana na kojoj su svi bili. Sad su, naravno, u društvu su dvojice policajaca. Prije nego se raspodijeli nasljedstvo gdje je Walt zainteresiran za prava, Joni i Meg za novac, Linda, Richard i Ransom za što je god više moguće iako su i sam i više nego bogati, treba razriješiti misterij Harlanove smrti. Jer, s policajcima je ondje i poznati privatni detektiv Benoit Blanc, što znači da nužno nije sve čisto u Harlanovom navodnom samoubojstvu. Blanca, koji ne zna tko točno ga unajmio za masan novac, tumači Daniel Craig koji u ovoj priči nalik onima iz romana Agathe Christie, zbog cigare vuče na Columba, a po manirima opet na Poirota, iako govori snažnim južnjačkim naglaskom. I Englezu Craigu to stoji dobro, već smo s Vivien Leigh naučili da Englezi jako dobro podražavaju naglasak svojstven jugu Sjedinjenih Država. Ključ cijele misterije leži u Harlanovoj njegovateljici Marti Cabreri koju tumači Ana de Armas. I sad, iako je ponoviti kvalitetu priče krimića Agathe Christie, Johnson, koji je i scenarist filma, u dobroj mjeri to uspijeva. Nije mu s ovakvom glumačkom ekipom niti bilo pretjerano teško. Ipak, od klasične kriminalističke priče, svojevrstan je podvig napraviti dvosatni film koji u nekom trenutku neće dosaditi. Apsolutno ne, Nož u leđa jest zabavan iako bi priča mogla imati koji zaplet više, ili malo više dubine, premda se to u nekoj mjeri kompenzira kompliciranim obiteljskim odnosima i dinamičnim dijalozima. Johnson se, tako je i rekao, ipak odlučio da se obrati današnjoj Americi na profinjeno duhovit način. Jer, Marta je migrantica prema kojoj se Harlanova konzervativna obitelj ne odnosi s previše poštovanja, zapravo niti ne znaju iz koje je zemlje došla. Tako dobivamo zabavan krimić s dovoljno humora i daškom satire u kritici današnjeg američkog društva. Nož u leđa na pravilan način oživljava pomalo zamrli žanr što je dobrodošlo osvježenje u kinima pred još jednu sezonu Oscara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije