Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Valceri, ali i opera

Novogodišnjim koncertom u Beču počela godina Wagnera i Verdija

'novogodisnji_nnn_kul_010113'
Foto: ''
1/3
01.01.2013.
u 14:45

Jubileje dvojice majstora obilježit će i HNK Zagreb premijerama Aide i Lohengrina

Prijenos Novogodišnjeg koncerta Bečkih filharmoničara na Hrvatskoj televiziji ove je godine počeo sjetno, s prisjećanjem na Helgu Vlahović, jednu od osoba koje su nas napustile tijekom 2012. godine, a koje su javnim djelovanjem ostavile trag u našim životima.

Rekordna gledanost

Te je činjenice bila i te kako svjesna i ravnateljica Glazbene proizvodnje HRT-a Ivana Kocelj te je odmah na početku prijenosa izrekla lijep i dirljiv hommage nezaboravnoj Helgi Vlahović, njenu glasu i optimističnim porukama poput one oproštajne, izrečene prije točno godinu dana na kraju prijenosa Novogodišnjeg koncerta: \"Trčite ususret životu, vjerujte, uvijek će se naći anđeo da nam prišapne hajde diži se, život je vrijedan i treba ga živjeti.\"

Sam Novogodišnji koncert, koji je ove godine prenosio rekordan broj televizijskih i radijskih postaja iz više od osamdeset zemalja, protekao je, kao što je red i običaj, u znaku valcera i polki skladatelja dinastije Strauss. Uz nezaobilazne točke kao što su Radetzkyjev marš Johanna Straussa oca i valcer Na lijepom plavom Dunavu Johanna Straussa sina, ove je godine u programu s većim brojem skladbi bio osobito zastupljen mlađi brat Johanna juniora Josef Strauss.

Međutim, Bečki filharmoničari, na čijem je čelu kao i prije dvije godine stajao najpoznatiji austrijski maestro Franz Welser-Möst, nisu propustili objelodaniti da će 2013. godina u kulturnom svijetu proći u znaku velikih obljetnica dvojice najvećih opernih skladatelja 19. stoljeća i uopće u povijest europske glazbe.

To su Richard Wagner i Giuseppe Verdi, dva vrlo različita čovjeka i podjednako značajna umjetnika, obojica rođena prije točno dva stoljeća: Wagner 22. svibnja 1813. u Leipzigu, a Verdi 10. listopada iste godine u malom selu Le Roncole u blizini Parme.

Uskoro Aida u HNK

Bečkim filharmoničarima operna glazba nipošto nije strana budući da taj orkestar, a osobito njegovi mlađi članovi i pripravnici, svira i u Bečkoj državnoj operi koju kao muzički direktor vodi upravo maestro Welser-Möst. Na programu jučerašnjeg Novogodišnjeg koncerta tako se našla i veličanstvena predigra trećeg čina Wagnerove opere Lohengrin, a Verdi je, osim vlastitom baletnom glazbom iz opere Don Carlo, bio zastupljen i jednom Quadrillom Johanna Straussa mlađeg u kojoj su korištene popularne melodije iz Rigoletta.

Velike obljetnice već u prvim mjesecima 2013. godine obilježit će i Opera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu dvjema premijernim predstavama. Već 25. siječnja na programu je nova produkcija Verdijeve Aide u režiji Balázsa Kovalika i pod dirigentskim vodstvom Antonella Allemandija i koprodukciji s riječkim HNK Ivana pl. Zajca, a Wagnerov će Lohengrin u režiji Kurta Josefa Schildknechta i s maestrom Nikšom Barezom biti premijerno izveden 22. ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije