Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA Omiljeno Tijardovićevo djelo na sceni splitskog HNK

Novi Spli’ski akvarel

12.11.2008.
u 17:24

Što Splićani više vole: “Spli’ski akvarel” ili “Malu Floramye”? Oba vedra glazbeno-scenska djela koja diraju u srce potječu iz pera Ive Tijardovića (1895.–1976.) koji je i, krajem dvadesetih godina 20. stoljeća, osjećao bilo grada. Čini se da se ono nije promijenilo, jer se stare ljubavi ne zaboravljaju pa je tu za ovu sezonu Tijardovićev “Akvarel” posvećen "splitskom ‘malomen puku’, pravom autoru ovog djela" s novom premijerom 14. studenoga u splitskom HNK.

“Spli’ski akvarel” redatelj Dolenčić postavljao je 1991. u kazalištu uz projekcije prikladnih starih, nijemih filmova baš u vrijeme kada su balvani na cesti, kao uvod u krvavi rat, bili “u modi”. “Akvarel” je obnovio na otvorenoj sceni Splitskoga ljeta 1999. godine s tribinama na kojima se publika prigodno ljuljala pjevajući “O kućo mala!”.

- Kako kažu, sjećaju se stare predstave, ali rade sasvim novu! Ovaj put je Vesna Režić učinila scenu, Ana Savić Gecan odijeva veliku ekipu, Snježana Abramović odgovorna je za ples, Deni Šesnić za svjetlo i video... - zapisuje Dolenčić. I dodaje:
- Zbor, balet i orkestar našeg HNK s veseljem rade ovu predstavu koju s pravom i vi, publika, a i mi umjetnici, uprava i cijelo kazalište smatramo ‘našom’.

‘Akvarel’ zapravo kao mjuzikl i operetno djelo i ne postoji. On je neprekidno na repertoaru grada Splita... - zapisao je redatelj koji se treći put vraća istom predlošku koji svi vole. Još jedna treća sreća. Glazbeno će cijelu ekipu objediniti dirigent Ivo Lipanović.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije