Naslovnica Kultura Film

Novi filmovi Kena Loacha, Françoisa Ozona i Madsa Brüggera

Ne propustite hrvatsku premijeru canneskog hita “Jadnici” u prisustvu redatelja Ladja Lya i glumca Djibrila Zonge
09. kolovoza 2019. u 16:11 164 prikaza
Filmski program RAFF-a
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/19

Nova ljetna festivalska priča koja spaja film, glazbu, gastronomiju i edukaciju stiže na Rab od 23. do 27. kolovoza. Recentni festivalski laureati, nagrađeni u Cannesu, Sundanceu i Berlinu, te niz filmova objedinjenih pod pojmom “istraživačkog” aduti su filmske sekcije Rab Film Festivala. Program čini ukupno 12 igranih i dokumentarnih filmova koji detaljno i posvećeno istražuju aktualne teme te pružaju suštinsku sliku određenog društva, uz snažnu humanu poruku.

Tri naslova u natjecateljskom igranom programu hrvatske su premijere europskih festivalskih uspješnica! Festival 23. kolovoza otvara film Jadnici (Les Misérables), jedan od laureata ovogodišnjeg Cannesa. Režiju ovog uzbudljivog krimi-trilera o rasnim nemirima u Francuskoj 2005. godine potpisuje francuski debitant Ladj Ly, koji stiže na Rab zajedno s glavnim glumcem Djibrilom Zongom, bivšim profesionalnim nogometašem i manekenom, koji sve uspješnije pliva u filmskim vodama.

Filmski program RAFF-a | Autor : Promo Foto: Promo

Na RAFF-u premijerno u Hrvatskoj gledamo i sjajan krimić danskog debitanta Ulaa Salima Sinovi Danske, priču o islamskom radikalizmu smještenu u širi kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi te novu dramu Kena Loacha, Oprostite, mimoišli smo se (Sorry We Missed You) o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem britanskom tržištu rada.

Bogu hvala (By the Grace of God, Srebrni medvjed Berlina) Françoisa Ozona precizna je filmska studija temeljena na istinitoj priči o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i njenom prikrivanju, a na stvarnim događajima temelji se i intiman i tih, ali izuzetno snažan srpski film Šavovi u režiji Miroslava Terzića. Junakinja Šavova Ana (Snežana Bogdanović) traži sina za kojeg vjeruje da je ukraden u rodilištu prije 18 godina. Dnevnik Diane Budisavljević, pobjednik Pulskog filmskog festivala prikazuje se izvan konkurencije, a na Rabu će ga predstaviti redateljica Dana Budisavljević.

Filmski program RAFF-a | Autor : Promo Foto: Promo

Dokumentarni natjecateljski program RAFF-a čini šest naslova: belgijski Zeleno zlato (Green Gold), šokantna je pozadinska priča o biogorivima snimana tijekom deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački Čistači (Cleaners) gledatelje vodi u sjenovito podzemlje Interneta – mjesto na kojem se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski Bellingcat nudi jedinstven pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica. 

Na Rabu gledamo i dva laureata ovogodišnjeg festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnog tajnika UN-a u filmu Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a More sjena (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće Kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela. Jedini hrvatski naslov u natjecateljskom programu, Tak kak je, dirljiva priča o ocu koji pokušava ostvariti svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer, postavlja niz pitanja o diskriminaciji očeva u Hrvatskoj. Redatelj Arsen Oremović osobno će predstaviti film.

Filmski program RAFF-a | Autor : Promo Foto: Promo

Festival je natjecateljskog karaktera, a najbojljim filmovima nagrade će se dodijeliti u tri kategorije: RAFF Frame Best Fiction Award za najbolji film iz igranog programa, RAFF Frame Best Documentary Award za najbolji dokumentarac i nagrada publike RAFF Frame Audience Award. Selektori RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans (dokumentarni program).

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas