Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Novi film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici od prosinca u Hrvatskoj

"Quo Vadis, Aida?", novi film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici, nakon svjetske premijere na filmskom festivalu u Veneciji od 3. prosinca kreće u hrvatsku distribuciju, a bit će dostupan isključivo online na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.
27. studenoga 2020. u 10:36 1 komentara 237 prikaza
Foto: Screenshot

Riječ je o prvom dugometražnom igranom ostvarenju posvećenom najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata, o kojemu se progovara kroz priču o Aidi, nekadašnjoj profesorici koja tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici.

Jasmila Žbanić Rat nisu nabildani muškarci koji pobjeđuju, nego gomila bijednika koja bi ubila ženu s leđa

"Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a, a Aida je uvjerena da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni", napominje se u najavi filma. 

Osim režije Žbanić potpisuje scenarij. U filmu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Nakon uspješnog predstavljanja na 77. Mostri film je gostovao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu te na filmskim festivalima u Hamburgu i Antaliji, na egipatskom El Gouna festivalu, na festivalu u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu europskog filma u španjolskoj Sevilli, na meksičkom Los Cabos International Film Festivalu te na francuskom Arras Film festivalu.

Dosad je već osvojio niz priznanja, od čega na venecijanskom festivalu čak tri: nagradu UNIMED koja se dodjeljuje za najbolji film koji se bavi kulturnim razlikama i slobodom umjetničkog izražavanja, nagradu Brian Saveza racionalističkih ateista i agnostika te nagradu SIGNIS Svjetske katoličke organizacije za komunikacije.

Na festivalu u Antaliji ovjenčan je nagradom za najbolji strani film, dok je na festivalu El Gouna osvojio Zlatnu zvijezdu za najbolji film, a Jasna Đuričić priznanje za najbolju žensku ulogu. Na nedavno održanom Arras Film festivalu osvojio je nagradu Zlatni atlas za najbolji film.

Od listopada je film u kino distribuciji diljem Bosne i Hercegovine, a odabran je i kao bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar.  

izbor kritike H-8 je najbolji hrvatski igrani film svih vremena, odlučili kritičari

U autorskoj ekipi filma bili su Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (skladatelj).

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada), a realiziran je  u koprodukciji s Coop99 (Austrija),  Digital Cube (Rumunjska), N279 Productions (Nizozemska),  Razor Film  (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška).

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Gorann:

    Ova žaba-nić je rijetko odvratna osoba iz koje izbija mržnja.