Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Novi dokaz talenta mlade Sonje Tarokić na "Kockicama"


"Kockice" potiču mlade autore na uočljivo veći trud - ovogodišnji program među najboljima je dosad
18. listopada 2012. u 17:03 1 komentara 94 prikaza
'ZFFsonja2_nnn_kul_181012'
Foto: ''

Jedan od najzanimljivijih programa Zagreb film festivala svake su godine "Kockice", u kojima svoje prve radove predstavljaju mladi članovi kinoklubova i studenti dramskih akademija.

Nahrle tu kolege, rodbina, prijatelji i kinofili pa se svi zajedno do kasno u noć tiskaju u uvijek premalom kinu – nekad je to bila dvorana &TD-a, a danas nešto prostranije kino Tuškanac.

Ovogodišnji program "Kockica" protegnuo se na čak tri festivalska dana, u kojima je ukupno predstavljeno 11 filmova. I dok su favoriti uglavnom različiti, većina onih koji godinama prate "Kockice" u jednom se složila – radi se o jednom od najboljih, ako ne i najboljem izdanju toga programa!

Već su poznata imena

U razgovoru s autorima filmova otkrili smo i zašto – od kada postoji "Kockica", studenti se jednostavno više trude jer svoje radove više ne doživljavaju kao vježbe koje će vidjeti nekoliko kolega s godine, nego kao filmove koji će im i prije diplome biti legitimacija pred širim krugom gledatelja te otvoriti vrata za prve ozbiljnije produkcije.

Među publici dobro poznatim imenima ove su se godine našli autori poput Hane Jušić, Ivana Sikavice ili Sonje Tarokić, čiji je srednjometražni film "Ja sam svoj život posložila" možda najbolji rad na ovogodišnjim "Kokicama". Osim što je njime autorica potvrdila nesporan talent, dramaturški je puno konzistentniji od njezina prijašnjeg rada "Kurvo", a humornim situacijama koje stvaraju dvije pijane maloljetnice podsjeća na sjajne "Pametnice" koje je režirala s kolegicom Jušić. U novom filmu Sonje Tarokić opet glumi odlična Marina Redžepović, jedna od naših najboljih mladih glumica koja je već odavno zrela za uloge (i) u filmovima iskusnijih redatelja.

Ekranizacija Spahića

Osim studenata ADU, vidjeli smo na "Kockicama" i uznemirujući film "Pričaj sa mnom" Darija Juričana, u kojem se simpatična igra mladog para pretvara u osvetničko zlostavljanje te prilično uspjelu ekranizaciju kratke priče Ognjena Spahića "Carver je mrtav" u režiji Vanje Vascarca.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • detour:

    tarokic i skrabalo kapa dole. kockice svake godine postaju sve bolje i bolje. ali ako je onaj trash carver je mrtav dobar film, onda je hrvatska sekularna drzava, bandic nije korumpiran, nezaposlenost u hrvatskoj je niska, a blagajnice u konzumu ... prikaži još!umu niko ne izrabljuje.