Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka filharmonija

Nova godina u Salzburgu, velik dan za prvi hrvatski orkestar

25.09.2014., Zagreb, KD Vatroslav Lisinski -  Dirigent David Danzmayr i pijanistica Elena Baskirova na probi sa Zagrebackom filharmonijom za koncert otvorenja sezone.   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
26.12.2015.
u 06:01

Mladi maestro David Danzmayr u Hrvatskoj prepoznaje nove mogućnosti, a sljedeća godina za orkestar Zagrebačke filharmonije trebala bi biti prekretnica, počevši od nastupa u velikom i slavnom Festspielhausu

Svirali su u Omanu, u veljači putuju u New York, a Novogodišnji koncert, u isto vrijeme kad i Bečka filharmonija u Musikvereinu, svirat će u velikom i slavnom Festspielhausu u Salzburgu. Taj 1. siječanj 2016. bit će zaista velik dan za orkestar Zagrebačke filharmonije.

Toga je itekako svjestan i mladi austrijski maestro David Danzmayr koji bi na početku sljedeće sezone trebao i službeno postati novi šef – dirigent Zagrebačke filharmonije.

– Sve je dogovoreno, ugovor je gotov i prihvaćen od obje strane, a ja imam sjajnu komunikaciju i s orkestrom i s ravnateljem Zagrebačke filharmonije Mirkom Bochom. Koliko znam, sve to mora sada proći administrativnu proceduru i nadam se da ni tu ništa neće zapeti – rekao nam je telefonom iz Salzburga maestro Danzmayr.

Lehar, Lisinski i Devčić

Nakon niza koncerata u Kanadi i SAD-u, gdje je još uvijek šef-dirigent u Columbusu s čestim nastupima u Chicagu, maestro se vratio kući – preko Australije. Održao je koncert s Australskim međunarodnim simfonijskim orkestrom u Hobartu, u Tasmaniji, a sada se, napokon, odmara s obitelji u svom rodnom gradu, gdje će 1. siječnja sa Zagrebačkom filharmonijom održati Novogodišnji koncert.

– I za orkestar i za mene to je velika prilika da pokažemo našu novu kvalitetu i što želimo u budućnost napraviti. Salzburg je velika, važna i vidljiva međunarodna pozornica, a i za mene je to uvijek veliko uzbuđenje. Znate kako je kada nastupate u svojoj zemlji i u svom gradu. Tu ste okruženi ljudima koji vas vole i raduju se vašem uspjehu, ali isto tako uvijek ima i onih koji samo čekaju da propadnete.

Ipak, maestro Danzmayr nema straha. Štoviše, silno se raduje što će sa svojim novim orkestrom publici u Salzburgu najprije otkriti jednu gotovo potpuno nepoznatu skladbu austrijskog skladatelja, uvertiru "Vizija mladosti" Franza Lehara, a potom i djela hrvatskih skladatelja Vatroslava Lisinskog i Natka Devčića.

Maestro Danzmayr smatra da se podrazumijeva da prvi i najbolji orkestar u državi uvijek posebnu pažnju posvećuje i glazbi svoje domovine koju mora predstavljati i u svijetu.

Filharmonijski bal

Maestro Danzmayr već je nekoliko puta oduševio i zagrebačku publiku i orkestar, ali sada, kada su ga glazbenici izabrali za svog šefa – dirigenta, osjeća posebnu obavezu.

– Ovo više nisu sporadični susreti na kojima je važno da tjedan dana održimo dobru atmosferu, ovo je sada izgradnja našeg odnosa za budućnost – kaže maestro koji upravo u Zagrebu i Hrvatskoj pronalazi nadahnuće.

Priča mi kako se o Hrvatskoj sve više priča u svijetu, a Zagrebačka filharmonija još uvijek je ime koje nešto znači. No, najvažnije mu je što u našoj zemlji, u njezinu glavnom gradu i samom orkestru osjeća veliku želju i volju da se napravi nešto novo i veliko. Riječi mu se pozlatile!

Maestro Danzmayr u Zagreb dolazi odmah nakon Božića. Prije nego što sa Zagrebačkom filharmonijom u Festspielhausu započne novu, u Lisinskom će zaključiti staru godinu. Tradicionalni Filharmonijski bal na rasporedu je 30. prosinca, s početkom u 20.30, a na koncertu će nastupiti i sjajni mladi pjevači: bariton Leon Košavić, prošlogodišnji dobitnik Nagrade Zagrebačke filharmonije, te sopranistica Iva Krušić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije