Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Nova aplikacija za pametne telefone Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

04. lipnja 2019. u 15:38 1 komentara 502 prikaza
Foto: Screenshoot

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje upravo je objavio novu aplikaciju za pametne telefone Bolje je hrvatski (zasad samo za iOS, od sljedećega tjedna i za Android), koju možete preuzeti ovdje.

Bolje je hrvatski inačica je istoimenih stranica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Bolje.hr za pametne telefone. Uključuje gotovo 250 lako pretraživih savjeta – prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice koje su neprilagođene ušle u uporabu u hrvatskome jeziku (attachment, chatroom, outsourcing, download itd.).

Aplikacija Bolje je hrvatski omogućuje pregled svih savjeta te njihovu pretragu po riječima koje se u njima nalaze. Prikaz pojedinoga savjeta potpuno je prilagođen pametnomu telefonu te pruža jedinstveno iskustvo u rješavanju jezičnih nedoumica. Omogućuje spremanje onih savjeta za koje korisnik zaključi da bi mu mogli češće zatrebati, odnosno stvaranje osobne arhive prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice. U aplikaciji, korisnik može postavljati pitanja Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te primati odgovore uz obavijest na mobitelu.

Značajke aplikacije:
- pregled 5 najnovijih prijedloga
- svi će korisnici aplikacije dobiti obavijest na mobitel o postavljanju 5 novih prijedloga
- pregled i napredna pretraga svih prijedloga
- mogućnost spremanja omiljenih prijedloga
- mogućnost da korisnik predloži stranu riječ ili tuđicu za koju bi želio da prijedlog hrvatske zamjene bude objavljen na Bolje je hrvatski.

To je inače već treća jezična aplikacija (uz Hrvatski pravopis i 555 jezičnih savjeta) Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • Direkt:

    Najpre moramo definirati hr jezik. Svi ga tumače i govore drugačije. Moramo se vratiti zagorskom kao izvornom hr jeziku i izbaciti srbski.