Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kratka priča

Nogomet i Palagruža na 11. festivalu europske kratke priče

davi  albahari u zagrebu
marko lukunić/pixsell
17.05.2012.
u 14:07

U nedjelju 27. svibnja tradicionalnim kuhanjem počinje 11. festival europske kratke priče. Zemlja gost je Nizozemska, a u Zagreb prvi put dolazi tamošnji autor Cees Nooteboom.

Hrvatsko izdavaštvo je u krizi, ali je u srijedu Roman Simić Bodrožić najavljivao čak dva knjiška festivala. Prvo Profilov i Mozaikov festival knjige, a onda i 11. festival europske kratke priče koji je postao i hrvatski kulturni izvozni proizvod, svojevrsna hrvatska kulturološka vegeta. Ove je godine zemlja gost Nizozemska čije brane brane glasoviti Cees Nooteboom i Dimitri Verhulst. No, tu su i drugi kratkopričaški teškaši poput Davida Albaharija, Clemensa Meyera, Jamesa Hopkinsa, Györgyja Dragomána, Dilys Rose, Jelene Lengold... Od hrvatskih autora na festival su pozvani Ivica Prtenjača, Ivana Simić Bodrožić, Stanislav Habjan, Enver Krivac i Maja Hrgović.

Osim u Zagrebu, festival koji počinje tradicionalnim kuhanjem u nedjelju 27. svibnja (ovog puta uz nogometnu utakmicu, prigodni program zbog Europskog prvenstva u nogometu) održava se i u Pazinu. Najavljuje se i rasprava na temu promocije nacionalne književnosti. Na radnom će sastanku sudjelovati i stručnjaci iz nekoliko uspješnih međunarodnih i nacionalnih mreža, poput Tradukija ili pak Nizozemske zaklade za književnost te Javne agencije za knjigu iz Slovenije. Među predstavljanjima knjiga valja spomenuti i promociju zbirke priča “Rajske ptice” hvaljenog domaćeg pisca Nevena Ušumovića, Festival će predstaviti i projekt TRAMvajske priče, ali i gostujući festival Mare Mare koji će biti posvećen Palagruži. O tom će otoku govoriti Senko Karuza, Zoran Ferić i Alem Korkut, uz moderiranje Miroslava Mićanovića. Na festivalu će biti dodijeljene i dvije nagrade za kratku priču i to nagrada “Jacobs Monarch” te nagrada “Edo Budiša”. Druženje završava 1. lipnja programom rezerviranim za dame. Sudjeluju Maja Hrgović, Jelena Lengold, Dilys Rose i Manon Uphoff, a moderatorica je Mima Simić. Završna je fešta u VIP clubu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije