Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preljocaj u HNK Zagreb

"Noći" otkrivaju kako su labudovi zalutali u harem

Balet PReljocaj
Foto: Jean Claude Carbonne/Angelin Preljocaj
1/3
08.10.2014.
u 12:39

Balet Preljocaj koristi akutalnu zaluđenost Orijentom te stvara balet satkan od fantastičnih i erotskih elemenata. Kostimograf je Azzedine Alaïa

Izuzetno gostovanje, uvid u najveće domete svjetske plesne umjetnosti – to je najjednostavniji način da se predstavi balet Preljocaj koji u četvrtak 9. listopada gostuje u Zagrebačkom HNK. Plesač i koreograf Angelin Preljocaj veliko je ime svjetskog baleta. Ima klasično baletno obrazovanje, ali se od početak svoje karijere opredijelio za suvremeni plesni izričaj. Radio je s najvećima, a vlastitu plesnu skupinu osnovao je 1984. godine i s njom dolazi u Zagreb u sklopu velike europske turneje.

Kritika njegov koreografski rad opisuje kao izrazito tjelesan i precizan te ističe kako on svojim autorskim stilom na plesnoj sceni "gradi" skulpture.

U HNK Zagreb vidjet ćemo jedan od njegovih posljednjih radova – balet "Noći" – inspiriran znamenitom zbirkom kratkih priča Tisuću i jedna noć. Sudeći po insertima dostupnim na internetu, riječ je o istinskoj plesnoj senzaciji, koja na prvu budi asocijaciju: "Kako su labudovi zalutali u harem". Preljocaj koristi i danas aktualnu fascinaciju Orijentom te se fokusira na one prizore iz Šeherezadinih priča koji privlače pozornost svojim fantastičnim i erotskim elementima. Rezultat toga je ples prepun senzualnih pokreta uklopljenih u baletno djelo na razmeđu stvarnoga i fantastičnoga.

A za ljubitelje mode još jedna važna preporuka – kostimograf ove predstave slavni je modni dizajner Azzedine Alaïa

>> 'Dinko Bogdanić, koji blati moj rad, učlanio se u SDP sa 64 godine života da bi bio zaštićen'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije