Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
B. Cobham:

"Nikad nisam mislio da neću moći živjeti od sviranja bubnjeva"

cobham
Davor Hrvoj
15.04.2010.
u 16:51

Vidjet ćete Billyja Cobhama kakav je danas – kaže legendarni fusion-džez bubnjar ekskluzivno za Večernji list uoči koncerta u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani “Lisinski” 2. svibnja.

Vidjet ćete Billyja Cobhama kakav je danas – kaže legendarni fusion-džez bubnjar ekskluzivno za Večernji list uoči koncerta u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani “Lisinski” 2. svibnja. Cobham i njegov šesteročlani bend nalaze se na turneji Palindrome koja u podnaslovu nosi naziv “Povratak korijenima”.

– Taj CD drugi je nastavak posvete mojim roditeljima. Većina starog materijala njihove su omiljene skladbe koje sam prearanžirao onako kako kao glazbenik razmišljam danas. A nove pjesme, dakle, predstavljaju sadašnje stanje moga glazbenoga uma, ali proizlaze iz moje prošlosti – kaže Cobham.

Bijeg od tradicije

Billy Cobham rođen je u Panami (1944. godine), ali se u ranoj mladosti preselio u New York jer je otac, također glazbenik, pijanist, ondje potražio bolji život za sebe i svoju obitelj.

– Otac me nije učio svirati niti je utjecao na razvoj moga stila, ali njegov je poticaj dolazio tako što mi je dopuštao da pronađem svoj put.

Danas to možda zvuči izlizano, ali u to vrijeme džez -bubnjarima uglavnom je bilo sugerirano da sviraju na “tradicionalan” način, a Cobham je sve samo ne “tradicionalan”.

– Nije postojala neka posebna prekretnica u mom pristupu sviranju, samo sam došao u fazu kada sam želio postati maksimalno kreativan u svojoj glazbi. Što su drugi glazbenici oko mene mislili u tom trenutku, stvarno ne znam. Nikada nisam pomislio da neću moći živjeti od svoje svirke.

Prvi je album Cobham snimio sredinom šezdesetih, prateći gitarista Georega Bensona.

– Na ljestvici od 1 do 10, dao bih tom događaju ocjenu 5.

Iznenadni superhit

No, uslijedila su mnogo veća uzbuđenja; suradnje s Milesom Davisom, a onda i ulazak u bend “Mahavishnu Orchestra” u kojem je svirao od 1971. do 1973., u vrijeme njegovih najjačih albuma “Inner Mountain Flame” i “Birds Of Fire”. Kraj ovoga benda značio je velik početak samostalne karijere jer te je te godine, 1973., objavio prvi samostalni album “Spectrum” na kojem je legendarna pjesma “Stratus” čiju su bas-temu i bubanj semplirali mnogi, a najpoznatiji je sempl “Massive Attacka” u hitu “Safe From Harm”.

– To je nešto što sam želio napraviti za svoju obitelj i čim sam napravio ploču, počeo sam na nju gledati kao na prošlost. Nisam imao pojma da se počela vrtjeti po nacionalnim radijskim postajama sve dok me šest mjeseci nakon izlaska nije nazvao direktor diskografske kuće i upitao me bih li krenuo na turneju kojom ću pomoći prodaju albuma.

Na pitanje je li zlatna era džeza gotova, Cobham odgovara:

– Mislim da će džez uvijek imati svoje mjesto u svijetu, samo će se mijenjati u one oblike koje nove generacije budu htjele prihvaćati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije