Naslovnica Kultura Film

Traže se hrvatski statisti – Winnetou će se snimati na Učki, u Paklenici, kanjonu Zrmanje...

Nijemci pripremaju tri filma koje će razlomiti u šest nastavaka serije
02. svibnja 2015. u 09:14 5 komentara 14983 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Kada ljudima od Grobnika do Trogira kažete filmsko snimanje, oni će odmah reći Winnetou i da je on sniman ovdje. Ta je legenda ovdje toliko jaka da je teško objasniti što to povezuje indijanskog poglavicu i ljude iz Dalmatinske zagore, a i Winnetou je u svojoj jednostavnosti značio puno ne samo za naše krajeve u kojima je sniman nego i za cijelu Europu. Novo snimanje Winnetoua u Hrvatskoj veliki je posao za hrvatsku kinematografiju i dokaz da se lijepe stvari ponavljaju ljudima koji to zaslužuju – izjavio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar na jučerašnjem predstavljanju novog projekta o Winnetou.

Vrijeme Harryja Pottera

Uime ekipe koja će ga raditi pedesetak godina nakon originalnih njemačkih filmova, producent Christian Becker rekao je da tri nova filma, odnosno šestodijelna TV serija, koja će se početi prikazivati 2016. godine, neće biti klasična prerada pa ni nova ekranizacija romana Karla Maya.

Po njemu će to biti potpuno nova priča zasnovana na dobro poznatim junacima jer su, kao što je rekao redatelj Philipp Stölzl, originalni filmovi iz 1960-ih udaljeni od načina na koji danas, u vrijeme Harryja Pottera, doživljavamo junake priče.

Otvoreno je puno prostora za hrvatske filmske radnike, više od sedamdeset posto u svim sektorima, s oko pedeset uloga za hrvatske glumce, a angažirat ćemo i oko 5000 statista

A. Črček, producent

– Pitaju me zašto to radimo danas? Središnja je tema filma prijateljstvo između Winnetoua i Old Shatterhanda, dakle ljudi iz dviju različitih kultura, u to vrijeme neprijateljskih. Njihovo prijateljstvo koje nadilazi kulturne ratove, to je središnja poruka i potreba da se priču još jednom ispriča. S jedne strane to je pustolovina, s druge mekani prikaz genocida nad Indijancima, s treće bajka – izjavio je redatelj Stölzl, čiji je posljednji film „The Physician", prema bestseleru Noaha Gordona, bio veliki njemački hit u kinima 2013. godine.

Danak nostalgiji

Prvi dio nosit će naziv „Winnetou i njegov prijatelj Old Shatterhand" i on bi trebao „ispuniti nostalgiju prema romanima Karla Maya". Drugi dio, „Winnetou i blago Srebrnog jezera", bit će primarno zabava i pustolovina „na način Indiane Jonesa", a treći dio, „Smrt Winnetoua", još će jednom prikazati odlazak naslovnog junaka. Autori planiraju uvesti i ljubavnu vezu između Old Shatterhanda i Nsho-Chi koja će se provlačiti kroz sva tri filma i dodatno razrađivati most između različitih kultura.

Šef hrvatske ekipe Aleksandar Črček dodao je da snimanje počinje u kolovozu, a trajat će četiri mjeseca, na potezu od Učke i dijela Istre do Paklenice, kanjona Zrmanje i slapova Krke.

>>Winnetou se vraća u Hrvatsku!

Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke
 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  Super!👍👍👍

 • Avatar ljutkoris
  ljutkoris:

  Ja se prijavljujem i netražim nikakvu nagradu.Glumit ću poglavicu "daska"koja mu fali.

 • Andela3003:

  Gdje se moze prijaviti?? Pomagajte, obozavam glumu I ovaj film