Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simpozij o zagrebačkoj kulturi

Nije dovoljno samo obnoviti razrušene zgrade. Vrijeme je za vizionarske iskorake

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
02.06.2020.
u 13:42

On line simpozij "Zagreb tak imam te rad" u HAZU održan je na temu sustavne, cjelovite i kvalitetne obnove kulturno povijesne baštine grada Zagreba te obnove kulturnog života u novim uvjetima.

Nije dovoljno samo obnoviti razrušene zgrade. Obnovi grada Zagreba treba sveobuhvatni pristup koji će uvažiti sve ono što je naslijeđeni identitet grada, ali i pristup koji će biti osuvremenjen i prilagođen današnjim potrebama, rekao je akademik i tajnik Razreda za likovne djelatnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Mladen Obad Šćitaroci na on line simpoziju koji je organizirala udruga Unimedia pod nazivom "Zagreb, tak imam te rad".

Na simpoziju čiji je pokrovitelj HAZU, producent Opis film, a medijski pokrovitelji Večernji list i Total Croatia News sudjelovali su i posebna savjetnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo i koncertni majstor Zagrebačkih solista Krunoslav Marić, te moderator Boris Homovec. Kruna projekta biti će koncert Zagrebački solista koji će ove nedjelje u palači HAZU izvesti Petu simfoniju Ludwiga van Beethovena u obradi Sretena Krstića za gudački orkestar uz video-prijenos.  

Akademik Šćitaroci rekao je da je Zagreb pred trećom velikom obnovom, nakon one iz 1880. koja se desila nakon potresa i one koja je uslijedila početkom druge polovice 20. stoljeća uz pomoć međunarodnog natječaja kada je Zagreb prešao Savu.

- Sadašnja obnova mora afirmirati i podsljemensku zonu koja je bila epicentar potresa, ali i završiti sa nekim vizionarskim intervencijama koje nikada nisu dovršene. Ovo je i trenutak na nove vizionarske iskorake, a da bi se to desilo potrebno je imati jasni politički, financijski i pravni okvir, angažman struke te ozračje koje će pogodovati svemu tome - rekao je akademik Šćitaroci istaknuvši da samo oni političari koji shvate značaj kulture ostavljaju nešto u nasljeđe.

Iva Hraste Sočo rekla je da kulturu i kulturne djelatnike nisu zaustavili niti potres niti virusna pandemija. 

- Izvedbene djelatnosti bile su najpogođenije, ali brojne institucije i pojedinci orijentirali su se na on-line programe. Samo programe zagrebačkog HNK-a je na taj način pogledalo pola milijuna ljudi. Ministarstvo kulture je osiguralo i 25 milijuna kuna za on-line produkciju, a taj je natječaj prvenstveno namijenjen neovisnoj kulturi koja je i najteže stradala, s time da neovisni umjetnici mogu surađivati i sa kulturnim institucijama - naglasila je Iva Hraste Sočo.

Krunoslav Marić pohvalio je brzu pomoć Ministarstva kulture umjetnicima koji su preko noći ostali bez domaćih i napose stranih angažmana.

- Odlična je odluka da se održe ljetni festivali te da se na njima angažiraju domaći umjetnici - rekao je Marić koji misli da mali narodi svoj identitet trebaju graditi velikom kulturom, poput Austrije koja itekako zna iskoristiti kulturnu ponudu u turističke svrhe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije