Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepoćudni simbol coola

Neupitna je štetnost dima, no je li cigareta zaista gora od silovanja?

\'marlene_nnn_kul_070109\'
Arhiva VL
08.01.2010.
u 13:20

Globalna antipušačka histerija zauvijek mijenja sliku Hollywooda. Zbog scene u kojoj Sigourney Weaver puši, razjareni aktivisti pozivaju na bojkot Avatara.

Više vizualni spektakl nego punokrvan film, Avatar je svojom jednostavnom radnjom prije svega namijenjen mlađoj publici. Toga je i te kako bio svjestan James Cameron, izbjegavajući zastrašujuće prizore poput onih u Terminatoru ili Alienu. Ocjena PG-13, ključna za komercijalni uspjeh filma, bila je imperativ. Epske scene genocidnog sukoba i više su nego diskretne – nema eksplozije organa, ranjene djece ni sličnih prizora koji bi mogli utjecati na mlađe gledatelje. Ipak, dežurni dušobrižnici pronašli su Avataru grijeh zbog kojeg pozivaju na bojkot filma. Jedan od glavnih likova, doktorica Augustine u filmu otvoreno puši cigaretu! Da užas bude gori, njezina prva rečenica u filmu glasi upravo: "Gdje mi je, dovraga, cigareta"? Riječ je o nečuvenom propustu.

Marketinška sprega

Tako barem smatraju predvodnici antipušačke histerije koja iz temelja mijenja sliku američkog filma. Jer sprega Hollywooda i duhanske industrije jedna je od najsnažnijih u povijesti marketinga. Uz snažne financijske injekcije Philip Morrisa i drugih kompanija, Hollywood je desetljećima gradio imidž coola oko duhanskih smotuljaka u ustima Jamesa Deana ili zavodljivog paljenja cigarete Joan Crawford. Kada su liječnička upozorenja o štetnosti pušenja postala presnažna da bi se mogla ignorirati, a rak pluća ubio je i poznatog Marlboro Mana, stvari su poprimile drugačiji tijek.

Pušenje je preko noći postalo najvećom televizijskom pošasti, zasjenivši prizore seksa ili ubijanja. U panici od lošeg publiciteta, producenti su pritisnuli redatelje i scenariste, koji se umjetnički kastriraju kako bi izbacili nepoćudne pušačke scene i svojem filmu priskrbili što niže oznake dobne primjerenosti. Ubuduće bi moglo biti još teže, jer pokret Smoke Free Movies upravo mobilizira roditelje kako bi zajedničkim lobiranjem uvrstili pušenje u popis grijeha koji bi filmu donijeli zloglasnu ocjenu R (nije za mlađe od 17 godina).

Nerealni reality show

Za naše filmaše restrikcija još nema, pa glumci u Metastazama puše kao ludi, no TV producenti već se znoje zbog Zakona o elektroničkim medijima. On navodi da je zabranjeno "na bilo koji način poticati građane, a posebice djecu i mladež, na uporabu duhanskih proizvoda", zbog čega je svojedobno imao problema i RTL-ov Big Brother. Rezultat je bio nerealni reality show, u kojem su natjecatelji trenutke privatnosti koristili za mahnito srkanje duhanskog dima umjesto za stiskanje pod poplunima.

Budnog oka cenzora nisu pošteđene ni novije TV serije. U pokušaju što vjernije rekonstrukcije 1960-ih, popularni Momci s Madisona puše jednu za drugom, zbog čega ih stalno prozivaju. U isto je vrijeme snimana i Trava, čiji se likovi odreda dave u oblacima marihuane, ali, zanimljivo, duhan nitko ne puši. Uz stalne psovke, prizore silovanja, ranjavanja i sve druge vrste kriminala, valjda su procijenili da bi u seriji bilo previše previše – dima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije