Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVVY?

Nepoznate plime – dobra zabava bez (previše) komplikacija

Ian McShane kao Crnobradi
Disney
19.05.2011.
u 13:16

Četvrti nastavak popularnog i megauspješnog serijala, s novim redateljem, povratak je formi iz prvog filma serijala koji je kapetana Jacka Sparrowa nepovratno ugurao u srca filmske publike.

Nakon "Mrtvačeve škrinje" i "Na kraju svijeta", u kojima su se sjajne pojedinačne scene nizale u ipak previše kompliciranom i previše rasutom zapletu, u četvrtom filmu radnja je komplicirana, a ipak jednostavna poput jedne partije između dvojice velemajstora, a ne cijelog šahovskog turnira kao i drugom i trećem nastavku.

Iz književnog predloška, romana Tima Powersa "Na čudnijim plimama" koji je, i sam inspiriran Disneyjevom atrakcijom, inspirirao scenariste serijala od samog početka, preuzeta je samo ideja strašnog Crnobradog kao gusara s čarobnim moćima i potraga za mističnim izvorom mladosti. Scenaristi Eliott i Rossio mudro su odlučili ne preuzimati polovično samo neke dijelove Powersova zapleta i time narušiti integritet komplicirane radnje, već su ispričali svoju priču savršeno krojenu prema kapetanu Jacku i Crnobradom, sjajnom Ianu McShaneu, te Penelope Cruz koja svojim glumačkim umijećem, šarmom i ženskim čarima pokazuje da s pravom pretendira na ono mjesto u svjetskoj kinematografiji koje je zauzimala Sophia Loren. Novi redatelj Rob Marshall svoja koreografska iskustva ("Chicago") dobro je iskoristio za akcijske scene, premda je bio ponešto hendikepiran potrebom za stalnim rezovima da bi se s Penelope Cruz u krupnom planu, kojoj se ne vidi trudnički trbuh, prebacio na akcijske scene u kojima ju je dublirala mlađa sestra.

Naravno, film nije i bez svojih mana, od kojih najviše u oči pada 3D, koji je kao i u većini filmova plošan, više 2 + 2 D nego stvarno trodimenzionalan, i uz svaku efektnu scenu poput čarobne sablje Crnobradog u oči publici, ili uskovitlanog klupka sirena pod morem, dobivamo po tri scene u kojima je nepotreban i naporan za gledanje; 2D film vjerojatno je zabavniji i lakši nego u pomodnoj tehnologiji s nespretnim naočalama.

No, ono što publika traži, to će i dobiti; spektakularna mačevanja i plovidbe, ambivalentnog kapetana Jacka za kojeg se čini da je svakih pet minuta na drugoj od brojnih strana u sukobu, da bi se na kraju ispostavilo da je cijelo vrijeme bio samo na jednoj strani – svojoj – i jako dobro znao što radi, te duboki trudnički dekolte Penelope Cruz, 3DD u 3D. Za jedan zabavan film o gusarima i više nego dosta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije