Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cirkuski kolektiv room 100

Neobične obitelji stvaraju magiju cirkusa kakvu do sada nismo vidjeli

14.09.2020.
u 10:55

Kolektiv Room 100 u Splitu je pokrenuo festival suvremenog cirkusa.

Neočekivano zanimanje Splićana izazvao je prvi Festival neobičnih obitelji, koji je u organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva Room 100 otvoren na platou ispred Doma mladih predstavom “Instable”, koja je od svoje premijere jedna od najizvođenijih akrobatskih predstava u Europi. Novi festival okupio je umjetnike iz Francuske, Španjolske i Hrvatske koji u šest predstava prikazuju vrhunske monade europskih cirkuskih obitelji.

Split poznaju upravo kroz desetogodišnji rad suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i petogodišnje djelovanje HALE 100, rezidencijskog prostora za suvremeni cirkus koji je do sada ugostio 60 umjetnika i više od 50 različitih programa.

– Festival se želi prezentirati kao okupljalište umjetnika i publike željne visokokvalitetnih, inovativnih, kritičnih i angažiranih predstava suvremenog cirkusa. Prostori Doma mladih, centra grada i Mosora poslužit će kao mjesta stvaranja intimnog odnosa između umjetnika i publike, one postojeće i nove koja će se tek upoznati sa svijetom suvremene cirkuske umjetnosti, njezinim razvojem, značenjem, žanrovima i trendovima – ističe Antonia Kuzmanić, umjetnička direktorica Festivala.

Objašnjava kako festival nosi naziv Festival neobičnih obitelji referirajući se na kreativnu i složenu zajednicu cirkuskih umjetnika i njihove publike. Suvremena cirkuska umjetnost puno je više od same umjetničke forme. Specifični zahtjevi za fizičkom spremom, karakter interdisciplinarnosti između izvedbene i konceptualne umjetnosti, kao i uvjeti produkcije, često obilježavaju, ne samo rad nego i život cirkuskih umjetnika.

Iz toga nastaje energična, intimna i prisna suradnja među članovima kolektiva. Magija cirkusa nastaje kada se ta energija prenese na publiku. Cilj je ovog festivala stvoriti upravo taj efekt i razbiti barijere između publike i izvođača, grada i cirkuskog šatora, obitelji kao zajednice i nužnosti.

– Ovo nema veze s cirkusima poput Moire Orfei, kakve pamtimo, doista je vrlo neobično – kazali su nam ugodno iznenađeni nešto stariji posjetitelji prve večeri. Antonia Kuzmanić naglašava da su jako zadovoljni jer usprkos višegodišnjem izvođačkom iskustvu festival nikad nisu organizirali, pa ipak pune gledališta!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije