Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Nema majstora koji joj nije posvetio djelo

Lik Djevice Marije jedan je od najčešćih umjetničkih motiva u povijesti umjetnosti
15. kolovoza 2020. u 22:30 0 komentara 148 prikaza
Rijeka: Predsjednica Grabar-Kitarović na proslavi Velike Gospe na trsatskom svetištu
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Lik Blažene Djevice Marije jedan je od najčešćih umjetničkih motiva u povijesti umjetnosti, zauzima središnje mjesto u kršćanskoj ikonografiji te je jedan od najvećih izvora umjetničkog nadahnuća. Jedan od najstarijih nam prikaza Gospe, iz 2. stoljeća, nalazi se u Priscilinim katakombama u Rimu. Najstarija hrvatska Bogorodica, iz 11. stoljeća, pronađena je na kamenom zabatu oltarne pregrade iz katedrale sv. Marije u Biskupiji pokraj Knina.

Misno slavlje u Mariji Bistrici predvodio je kardinal Josip Bozanić osvrnuo se na pandemiju Kardinal Bozanić: 'Obitelj je podnijela najveći teret prošlih mjeseci i sačuvala nas'

Uz mnoge se slike vežu i legende – poput one Čudotvorne Gospe Trsatske koju je, prema predaji, naslikao sv. Luka, a građanima Trsata poslao papa Urban V. 1367. A u renesansi gotovo i nema majstora koji neko od svojih djela nije posvetio upravo Blaženoj Djevici Mariji.

Gospa guadalupska GUADALUPE Tilma sa slikom Gospe iz Meksika među najvećim je izazovima znanosti

Slikali su je tako i Leonardo da Vinci, Rafael i Tizian, a znamenita je i Michelangelova Gospa u veličanstvenoj skulpturi Pietà u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Od hrvatskih, poznata je i Gospa od Cavtata našega velikog umjetnika Vlahe Bukovca u Franjevačkom samostanu u Cavtatu.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.