Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Nedjeljko Dragić predstavlja novu knjigu stripa

Opsežan predgovor novoj Dragićevoj knjizi, pod naslovom „Od Tupka do Vinka“, napisao je Pero Kvesić
10. travnja 2012. u 15:34 0 komentara 18 prikaza
Nedjeljko Dragić

Sutra u 18 sati u Novinarskom domu u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige "Vinko - jedan život od iluzije do demokracije" autora Nedjeljka Dragića. 

 

Nedeljko Dragić svestrani je umjetnik: majstor stripa, karikaturista, animator i redatelj crtanih filmova - jedan od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma,  najprisutniji primijenjeni umjetnik druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj. Radio je i radi za novine, televiziju, kazalište, film, izdavačke kuće, reklamne agencije (da spomenemo samo njegovog „Zagija“ za Univerzijadu).  
Dobitnik je više od šezdeset „domaćih“ i međunarodnih nagrada, među njima sedam najvećih – Grand prixa. Njegov film „Tup-tup“ ušao je u uži izbor (od pet filmova) za „Oskara“, a film „Dnevnik“ uvršten je među deset najboljih animiranih filmova svih vremena u svijetu. 
Knjiga „Vinko – jedan život od iluzije do demokracije“ svojevrsni je autorov dnevnik u stripu („slici i riječi“) u relativno dugom vremenskom razdoblju (od 1987. do 2011. godine). Ima tri dijela: Crvene iluzije – Vinko i raspad komunizma; Sreća i sloboda – Vinko u demokraciji kapitalizma, to jest u egzilu; Iluzija slobode, demokracije i sreće – Vinko u mirovini. 
Opsežan predgovor knjizi, pod naslovom „Od Tupka do Vinka“, napisao je Pero Kvesić.

 

Nedeljko Dragić jedan je od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma. Radio je i radi za novine, televiziju, kazalište, film, izdavačke kuće, reklamne agencije (spomenut ćemo samo njegovog „Zagija“ za Univerzijadu). Dobitnik je više od šezdeset „domaćih“ i međunarodnih nagrada, među njima sedam Grand prixa.

Njegov film „Tup-tup“ ušao je u uži izbor (od pet filmova) za nagradu Oscar, a film „Dnevnik“ uvršten je među deset najboljih animiranih filmova svih vremena u svijetu. 

Knjiga „Vinko – jedan život od iluzije do demokracije“ svojevrsni je autorov dnevnik u stripu, u relativno dugom vremenskom razdoblju (od 1987. do 2011. godine). Sastoji se od tri dijela: Crvene iluzije – Vinko i raspad komunizma; Sreća i sloboda – Vinko u demokraciji kapitalizma, to jest u egzilu; Iluzija slobode, demokracije i sreće – Vinko u mirovini. 

Opsežan predgovor knjizi, pod naslovom „Od Tupka do Vinka“, napisao je Pero Kvesić.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.