Naslovnica Kultura Knjige

Naš istaknuti anglist Vladimir Ivir otišao je nenametljivo i tiho

Pamtit ćemo ga kao sjajnoga simultanoga prevoditelja, ali i prvoga teoretičara prevodilaštva
24. veljače 2011. u 13:50 0 komentara 234 prikaza
ivir

U Zagrebu je preminuo istaknuti lingvist, prevoditelj i leksikograf Vladimir Ivir. Svojim predanim radom obrazovao je generacije anglista na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pamtit ćemo ga kao sjajnoga simultanoga prevoditelja. Bio je naš prvi teoretičar prevodilaštva, proučavao je sintaksu suvremenog engleskog jezika, a važan  je njegov leksikografski rad. Dobio je visoko britansko priznanje Orden sa zlatnim vijencem koje je utemeljila kraljica Viktorija.

Obitelji Ivir brzojav sućuti uputio je ministar kulture Jasen Mesić, u kojemu, među ostalim, kaže da će profesor Ivir "ostati zapamćen kao naš prvi teoretičar prevodilaštva, čija su područja znanstvenog, stručnog i nastavnog rada ponajprije obuhvaćala teoriju prevođenja, sintaksu suvremenog engleskog jezika, kontrastivnu analizu, leksikologiju i semantiku. Hrvatsku kulturu zadužio je ponajprije svojim leksikografskim radovima, koji spadaju u temeljnu stručnu literaturu ne samo anglista nego i šire javnosti".

Financije
Vrhunska edukacija
OTKRIVAMO: Kako top menadžeri, unatoč manjku vremena, savladavaju MBA programe?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.